Financieel advies bij RVU-regeling Arkema

Op veel cao-tafels wordt onderhandeld over een RVU-regeling of zijn inmiddels afspraken gemaakt.
De RVU-regeling biedt werknemers de mogelijkheid om maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd te stoppen met werken. De RVU-uitkering is maximaal € 22.164 per jaar bruto (2021). Dit is meestal te weinig in vergelijking met het inkomen voordat je met de RVU-uitkering gaat. Daarom wordt vaak gekozen om het eigen pensioen te vervroegen, zodat de RVU-uitkering en de pensioenuitkering samen wel voldoende zijn.

Per RVU-regeling kunnen de voorwaarden verschillen. Deelname aan de RVU-regeling is voor jou als werknemer op vrijwillige basis. Verdiep je voordat je besluit om gebruik te maken van de RVU-regeling in de keuzes en in de uitkomsten. Hiervoor kun je terecht bij de uitvoerder van de RVU-regeling, je pensioenfonds (kijk naar de pensioenplanner) en bij een erkend financieel adviseur. Deze kan je inzicht geven in hoe de regeling in jouw geval het best opgezet kan worden en wat de voor- en nadelen in jouw situatie zijn.

RVU en overlijden
Heb je een partner, dan is het goed om vooraf (voor je beslist om deel te nemen aan de RVU-regeling) na te kijken of te vragen hoe het zit met de RVU-uitkering en het pensioen als je overlijdt voor je AOW-datum. Als je het pensioen eerder in laat gaan en uitgekeerd krijgt bovenop de RVU-uitkering, heb je ook een keuze moeten of kunnen maken of je nabestaandenpensioen wilt voor je partner als je overlijdt. Dit is het nabestaandenpensioen.

Bij het ingaan van je pensioen op je pensioengerechtigde leeftijd is het nabestaandenpensioen berekend op 70% van je totale pensioenopbouw. Tijdens de RVU-regeling is het nabestaandenpensioen vaak beperkt tot 70% van het bedrag dat je het pensioen naar voren hebt gehaald. Wie dus 10.000 euro pensioen per jaar tijdens de looptijd van de RVU-regeling uit laat keren, heeft een nabestaandenpensioen van slechts 7.000 euro. Over de bijdrage van je werkgever krijg je geen nabestaandenpensioen!

In de praktijk staat in veel RVU-reglementen dat de maandelijkse uitkering bij overlijden van de werknemer, nog maximaal 1 of 2 maanden doorbetaald wordt aan de nabestaande (als nabestaandenuitkering) en daarna eindigt. Het kan ook zijn dat de nabestaande niets van de RVU-regeling krijgt of dat het juist beter geregeld is. Als er niets geregeld is in de RVU-regeling, is de vraag of je partner deze inkomsten voor een periode van maximaal 3 jaar kan missen als jij overlijdt. De gemiste RVU-uitkering door overlijden is maximaal 3 jaar x € 22.164 bruto per jaar (minus eventueel 2 maanden doorbetaling) tot het bereiken van de AOW-leeftijd.

Zelf advies inwinnen en regelen
Stel er is niets geregeld over overlijden gedurende de RVU-regeling, dan is de afweging of je nabestaande dit risico kan dragen of niet. Zo niet, dan zijn er mogelijkheden om dit risico wel te verzekeren en hiervoor zelf de premie te betalen. Denk aan een ANW-hiaatverzekering of levensverzekering. Laat je hierover voorlichten en adviseren door het pensioenfonds of een erkend financieel adviseur.

Voor vragen over deze brief kun je natuurlijk bij ons terecht. Individueel financieel advies geven wij echter niet, dit is voorbehouden aan financiële adviseurs met een officiële erkenning.

Peter Vlaming
Bestuurder CNV Vakmensen

Bijlage: brief Stichting van de Arbeid

Downloads