Update periodiek overleg met Air Products

Op 30 november hebben vakbonden FNV en CNV Vakmensen een periodiek overleg met Air Products gehad. Tijdens dit overleg hebben Theo Horbach en Harco vd Berg een business update gegeven en de employee survey toegelicht, hebben we de protocolafspraken naar aanleiding van de vorige cao onderhandelingen besproken en hebben we alvast data geprikt voor de aankomende cao onderhandelingen.

Cao tekst en fout in salarisverwerking 30% continu toeslag
De vakbonden zijn het overleg gestart met een aantal vragen over de stand van zaken van de nieuwe cao tekst en de salarisverwerking naar aanleiding van de 30% continu toeslag over vakantiegeld, 13e maand en overwerk.

  • Cao tekst: Jullie werkgever heeft toegezegd dat de cao tekst voor het einde van het jaar definitief gemaakt kan worden. Zodra alle partijen hebben getekend, zal de cao gedeeld worden.
  • Salarisverwerking: Air Products erkent de fout in de salarisverwerking inzake de 30% continu toeslag en baalt er zelf ook van dat dit weer niet in één keer goed is gegaan. Er is een projectgroep gestart die zich bezig houdt met jullie salarisverwerkingssysteem, zodat in de toekomst zulke fouten voorkomen kunnen worden.

Business update
Jullie werkgever geeft hoge prioriteit aan veiligheid. Helaas zijn er zowel op de Botlek als Polanenpark incidenten geweest waarbij iemand gewond is geraakt. Air Products zal ook in de aankomende tijd aandacht blijven besteden aan de bewustwording onder medewerkers én contractors dat er te allen tijde veilig gewerkt moet worden en dat je bij onveilige situaties elkaar moet aanspreken. Desnoods komt het productieproces stil te liggen.
Volumes zijn goed, net als de resultaten. Er wordt actief gekeken naar kansen in de markt waarbij Air Products meer klanten aan zich weet te binden. Helaas is het ziekteverzuim hoog, werkdruk nog steeds hoog en staan er veel vacatures open. Het is nog altijd zeer lastig om nieuwe werknemers aan te trekken vanwege de krappe arbeidsmarkt. Daarentegen start Air Products wel met een BBL traject, waarbij een student 1 dag in de week naar school gaat en 4 dagen per week gaat werken. Ook zijn er een aantal gepensioneerden aangenomen die na hun pensioendatum parttime bij Air Products willen werken.

Employee survey
Jullie werkgever heeft kort toegelicht wat de uitkomsten zijn van de jaarlijkse employee survey. In het algemeen zijn de werknemers positiever dan een jaar geleden. Op het gebied van veiligheid, zelfvertrouwen en inclusiviteit hebben de werknemers een positiever antwoord gegeven dan vorig jaar. Dit geldt echter niet voor eenvoudigheid en snelheid. Helaas hebben ook sommige werknemers ervaring met discriminatie of gewelddadigheid op de werkvloer. Dit is onacceptabel voor Air Products en hierop zal dan ook streng worden opgetreden.

Protocolafspraken

  • ORBA en inschaling: er zijn geen grote wijzigingen geweest en er is dus momenteel geen reden om hier iets mee te doen.
  • Tijd voor tijd regeling en verlofbeperking tijdens turn arounds in de schoolvakanties: Air Products is in overleg met OR om een generieke afspraak te maken over verlofbeperking tijdens turn arounds. Vakbonden hebben aangegeven dat wij graag deel willen nemen aan dit overleg om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren. In februari is een overleg gepland tussen werkgever, OR en vakbonden hierover.
  • RI&E/Ergonomische maatregelen Polanenpark: De RI&E wordt in 2024 uitgevoerd. Op basis van deze uitkomsten wordt de PMO gedaan. Daarnaast wordt gekeken naar oplossingen om meer beschut te werken; jullie werkgever doet ook inspiratie op bij andere bedrijven hoe zij dit doen.
  • Gevaarlijke stoffen: is nu nog niet aan de orde om dit verder te bespreken.
  • Inrichting verlofsparen: er is een projectgroep gestart om te kijken hoe het salarisverwerkingssysteem er uit ziet en welke aanpassingen hierop nodig zijn, waaronder verlofsparen. Jullie werkgever gaf aan dat de verwachting is dat voor april 2024 verlofsparen in jullie systeem ingeregeld zal zijn.

Data aankomend cao traject
We hebben 3 data geprikt voor de aankomende cao onderhandelingen: 9 april, 23 april en 14 mei. Voordat de cao onderhandelingen beginnen, zullen wij eerst een ledenvergadering organiseren waarin de leden kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden voor een nieuwe cao. Jullie zullen te zijner tijd van ons een uitnodiging ontvangen.

Als jullie vragen of opmerkingen hebben, laat het een van ons dan weten. Ook deze nieuwsbrief wordt op onze cao pagina geplaatst: Cao Air Products | CNV Vakmensen

Namens FNV en CNV Vakmensen,

Bas Bremer, Bastien Houben (kaderleden FNV),
Jan van der Ree, Raymond den Hollander (kaderleden CNV Vakmensen),

Inan Bozkir (vakbondsbestuurder FNV),
Diana Kraan (vakbondsbestuurder CNV Vakmensen)
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl

Stel hier je vraag

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error