Ledenraadpleging onderhandelingsresultaat cao Sodexo

Op 7 februari hebben vakbonden CNV Vakmensen en FNV een onderhandelingsresultaat bereikt met Sodexo voor een nieuwe Sodexo cao. Vakbonden hebben een aantal weken intensief onderhandeld met Sodexo om tot een onderhandelingsresultaat te komen. Laat je stem horen over het onderhandelingsresultaat.

Onderhandelingsresultaat 

Met Sodexo zijn we als vakbonden over een breed pakket aan arbeidsvoorwaarden een onderhandelingsresultaat overeengekomen. Gemiddeld zullen de salarissen in de looptijd stijgen tussen de 9% en 11%, afhankelijk van de loonschaal. Dit was gezien de bedrijfsresultaten het maximale wat we aan de onderhandelingstafel konden bereiken. Het onderhandelingsresultaat bestaat uit de volgende afspraken:

Looptijd:
De nieuwe Sodexo cao is geldig voor 18 maanden, van 1 maart 2024 tot en met 31 augustus 2025.

Collectieve loonsverhoging:
- Per 1 maart 2024 ontvangen medewerkers (die op 30 november 2023 ook al in dienst waren) een loonsverhoging van 4,0% en daarnaast worden de lonen verhoogd met een bedrag van € 60,- bruto (naar rato fulltime) per maand. 
- Per 1 maart 2025 ontvangen medewerkers (die op 30 november 2024 ook al in dienst waren) een loonsverhoging van 2,0%.

De salarissen zullen gedurende de looptijd gemiddeld tussen de ruim 9% en 11% stijgen, afhankelijk van de salarisschaal. Zie hiervoor de bijlage met het overzicht van de salarisschalen.

Salarisschalen:
De salarisschalen worden aangepast met salarisverhogingen. De schalen M2 tot en met J2 ontvangen een extra aanpassing om de impact van de stijging van het minimumloon op te vangen. Zie de bijlage voor het percentage waarop jouw loonschaal stijgt in de looptijd van deze cao.

Winstdelingsregeling:
De opbouwfactor van de winstdelingsregeling wordt verhoogd van 0,65 naar 0,70, zodat medewerkers meer mee kunnen delen in de winst van Sodexo.

Reiskosten:
De reiskostenvergoeding voor reizen met eigen vervoer tussen de 10 en 30 kilometer enkele reis wordt verhoogd van € 0,16 netto per kilometer naar € 0,23 netto per kilometer.

Thuiswerkafspraken:
De cao Sodexo Thuiswerkafspraken WorkX komt te vervallen. Dit betekent dat de looptijd wordt ingekort en de cao geldig is tot 1 maart 2024. In plaats daarvan wordt de afspraak over de ergonomische werkplek opgenomen in de cao FF. Daarbij wordt een thuiswerkvergoeding geïntroduceerd van € 2,00 netto per volledig thuisgewerkte dag.

Verlof en individueel keuzebudget:
6 van de 12 Adv-dagen (naar rato fulltime) worden per 1 maart 2024 omgezet in salaris (de medewerker kan deze dagen terugkopen). Dit leidt tot een verhoging van het salaris van 2,31%. Deze verhoging wordt doorgevoerd nadat de collectieve loonsverhoging van maart 2024 zoals hierboven beschreven is doorgevoerd.

De medewerker krijgt de mogelijkheid om de jaarlijkse opbouw aan bovenwettelijk verlof om te zetten in salaris of een aanvulling op pensioen via het individueel keuzebudget. De huidige mogelijkheid om de (6 resterende) Adv-dagen via het individueel keuzebudget om te zetten blijft bestaan. Daarbij krijgt de medewerker de mogelijkheid om jaarlijks maximaal 6 Adv-dagen (terug) te kopen.

Rouwverlof:
De rouwverlofdagen worden uitgebreid, zoals bijvoorbeeld 4 dagen extra verlof bij het overlijden van de partner of (pleeg)kind flexibel op te nemen in een periode van 2 maanden na het overlijden. Zie voor alle wijzigingen de bijlage voor het overzicht. Bijzonder verlof bij ondertrouw, verhuizing en het 40-, 50- of 60- jarig huwelijk van (schoon)ouders komt te vervallen.

Zorgverlof:
Het salaris wordt voor eenmaal de wekelijkse arbeidsduur aan kortdurend zorgverlof aangevuld tot 100% (in plaats van 70%).

Beoordelingen:
Er komt een nieuw beoordelingssysteem voor medewerkers van het hoofdkantoor en leidinggevenden. Dit systeem wordt in deze cao opgenomen met de volgende overgangsafspraak: 

- Voor de beoordeling over 2024 geldt de score over de maanden januari 2024 tot en met augustus 2024 (daadwerkelijke beoordeling vindt plaats tussen september 2024 en december 2024). Verhoging in januari 2025 op basis van de huidige scores. 
- Voor de beoordeling over fiscaal jaar 2025 (september 2024 tot en met augustus 2025) geldt de score over de beoordelingsperiode. Verhoging in januari 2026 op basis van nieuwe scores. 
- De leidinggevende voert jaarlijks plannings-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken.

Inclusie:
In de nieuwe cao besteden we aandacht aan inclusie door:
- Neutraal taalgebruik 
- Toegankelijke taal en vormgeving 
- Gebruik van brede definities van begrippen waar mogelijk 
- Statement over inclusie en gelijke kansen in de aanhef van de cao gezien het belang van dit thema
- Nieuwe afspraak over het opnemen van verlof op niet officiële feestdagen:
- Als je verlof aanvraagt op een voor jou belangrijke (niet-officiële) feestdag, wordt dit als 
uitgangspunt toegekend als de continuïteit van de dienstverlening gewaarborgd blijft

Sociaal plan:
Het Sociaal Plan voor heel Sodexo wordt verlengd met 18 maanden van 1 juli 2024 tot 31 december 2025. Het Sociaal Plan blijft van toepassing voor heel Sodexo. We hebben afgesproken dat vakbonden CNV Vakmensen en FNV dit ook overeenkomen met de vakbondsbestuurders bij CNV Vakmensen en FNV van in elk geval ook de catering-sector.

Werkgeversbijdrage vakbonden:
De werkgeversbijdrage aan de vakbonden wordt verhoogd van € 10,00 naar € 12,50 per medewerker.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief? Schroom niet en neem contact op met ons. 
Je kunt het hele cao-traject online volgen. reageren of vragen stellen op de cao-pagina. Klik hier om naar jouw cao-pagina te gaan, of vind deze via www.cnvvakmensen.nl/caos.

Breng nu je stem uit!

Breng nu je stem uit over het onderhandelingsresultaat. Je ontvangt een aparte nieuwsbrief met de mogelijkheid om te stemmen. Je kan je stem uitbrengen tot maandag 26 februari om 12:00.
Ben je nog geen lid en wil je wel stemmen? Word daarom nu lid en maak je collega vakbondslid, ga voor meer informatie naar www.cnvvakmensen.nl/lidworden.

Deel deze nieuwsbrief met al je collega's! We spreken en horen jullie graag.

Robertino Mulder, Kaderlid CNV Vakmensen 
robertino.mulder@sodexo.com 

Erik Maas
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 5160 2145
e.maas@cnvvakmensen.nl


 

 

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error