Moeizame onderhandelingen Welkoop

Op maandag 8 april hebben vakbonden en Welkoop, de onderhandelingen om te komen tot een nieuwe cao hervat. De onderhandelingen verlopen moeizaam, zeker nu Welkoop heeft aangegeven vast te blijven houden aan de versobering van de zondag toeslag.

Versobering zondag toeslag
Welkoop streeft naar een zondagtoeslag van 50% (dit is nu 100%) voor iedere medewerker en willen dit als volgt gaan doen:

Als je in de periode 1 juli 2018 tot 1 april 2019 op zondag hebt gewerkt dan vindt Welkoop dat een overgangsregeling op zijn plaats is. Deze overgangsregeling ziet er als volgt uit:

- Je krijgt nog 100% toeslag in 2019
- Per 1 januari 2020 wordt de toeslag 75%
- Per 1 januari 2021 wordt de toeslag 50%

Heb je in deze periode niet op zondag gewerkt dan geldt direct een toeslag van 50%.

Voorbeeld: de Welkoop waar je nu werkt is nu niet open op zondag en men besluit deze binnenkort wel te openen op zondag dan krijg je een toeslag van 50% op je loon in plaats van 100% die nu in de cao staat.

Aangezien de versobering van de zondag-toeslag een belangrijk punt voor de Welkoop is, is het dan ook de verwachting dat steeds meer vestigingen op zondag open zullen gaan.

Bescheiden Loonbod
Tegenover de versobering van de zondag-toeslag staat maar een bescheiden loonbod van de Welkoop namelijk:
- Per 1 mei 2019 2,6%
-
Per 1 mei 2020 2,1%:

Dit loonbod komt er op neer dat je alle verhogingen (denk aan: 3% meer BTW voor je boodschappen, hogere zorgkosten, energiebelasting etc.) die zijn doorgevoerd net kan compenseren en voor 2020 is dat nog maar de vraag. Er is dus geen sprake van een koopkracht verbetering terwijl de Welkoop hun resultaat elk jaar ziet verbeteren, wat vooral te danken is aan de bevlogen inzet van hun medewerkers.

Alle overige onderwerpen zijn tijdens dit overleg niet besproken.

De conclusie na de laatste onderhandelingen is dat Welkoop een basis om tot een resultaat te komen op deze manier wel heel moeilijk maakt.

Graag horen wij per email of telefoon wat je van dit voorstel vindt zodat wij dat volgende week dinsdag 16 april kunnen overbrengen tijdens de onderhandelingen.

Rex van Eijk Kaderlid CNV Vakmensen,

Job Marskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 23 90 9865
E: j.marskamp@cnvvakmensen.nl