Update cao Contactcenters voor CNV-leden

Vrijdag 6 oktober 2023 hebben vakbonden en werkgevers in de contactcenterbranche weer met elkaar gesproken. Door de stijging van het minimumloon in januari zijn de onderhandelingen voor werkgevers uitdagend, omdat opdrachtgevers niet meer willen betalen. Op 18 oktober 2023 wordt er verder gesproken.

Werken aan de toekomst

CNV heeft namens jullie voorstellen gedaan om het werk nog aantrekkelijker te maken. Onder meer wordt ingezet op meer opleidingen en trainingen om mee te gaan met de ontwikkelingen. Bijvoorbeeld in ‘’artificiële intelligentie’’. Andere manieren van aansturen en leidinggeven zijn daarnaast ook wenselijk. Volgens CNV is het investeren in de ontwikkeling van vaardigheden van medewerkers de weg vooruit. Concurreren op lage lonen zal geen toekomstbestendige duurzame route opleveren. Op deze manier leveren de facilitaire contactcenters onvoldoende toegevoegde waarde en wordt het werk niet leuker. Binnen de cao worden hier afspraken en plannen over gemaakt. Veel werkgevers vinden deze vertaalslag naar de toekomst binnen de cao lastig. Liefst regelen ze dit per bedrijf. Door de onderlinge concurrentiedruk zal dit echter nergens toe leiden, vrezen wij. 

Samenwerken, een inclusieve cao

Er dient een inclusieve cao te komen voor alle werknemers om goede klantenservice te bieden. De cao moet dan gelden voor alle werkenden, dus bijvoorbeeld ook voor Teamleiders, Supervisors, Coaches, etc. We hebben benadrukt hoe belangrijk jullie het vinden dat de cao voor meer mensen gaat gelden. Nu geldt de cao alleen voor agents. Tevens hebben we benadrukt dat er stappen dienen te worden genomen en dat er perspectief moet komen. Helaas willen werkgevers nog geen concrete stappen maken in 2024 en houden vast aan een niet-inclusieve cao.

Geen minimumloonbanen, koopkrachtbehoud

Door de stijging van het minimumloon worden jullie lonen ingehaald door het minimumloon. We hebben werkgevers medegedeeld dat er meer verdiend dient te worden dan het minimumloon. Medewerkers die reeds 2 jaar of langer bij het bedrijf werken, dienen een salaris te ontvangen dat meebeweegt en hoger is dan medewerkers die net starten bij het bedrijf. Het loon dient mee te bewegen met het minimumloon. Verder zijn we van mening dat iedereen een echt goede loonsverhoging krijgt, niet alleen mensen rond het minimumloon. We vinden dat zoveel mogelijk werknemers recht hebben op een loonsverhoging in 2024. Ons compromis is nu minimaal 7% voor iedereen, waarbij degenen die weinig verdienen een hogere verhoging zullen krijgen. 
Door de minimumloonstijgingen is onze verwachting dat begin 2025 het minimumloon 14 euro zal zijn. We vinden het noodzakelijk 14 euro af te spreken, vanwege de gestegen kosten in de supermarkt en vanwege het imago van de sector. Mail ons jouw mening op dit punt, wanneer vind jij dat 14 euro ingevoerd moet worden? Mail naar r.mol@cnvvakmensen.nl.

Serieuze banen, serieus pensioen

We hebben in de huidige cao een klein pensioen geregeld. Nu willen we afspraken maken om er ook een adequaat pensioen van te maken. Werkgevers zien hier gezien de loonstijgingen door het minimumloon geen ruimte voor.

Goed werken moet beloond worden

Indien je hard werkt en hoge scores haalt, dan levert je dit geen enkele persoonlijke verhoging op volgens de cao. Werkgevers hebben dit in hun eindbod binnen de huidige cao afgeschaft. We hebben aangegeven dat dit niet motiverend werkt en we willen dit anders. 

Verder praten of actie

Er wordt op 18 oktober 2023 verder besproken hoe we verder gaan en we hopen dat werkgevers dan ruimte vinden. Indien de opdrachtgevers niet mee willen werken is de enige optie die we daarna nog hebben druk zetten. Dit kan door middel van acties (dit kan ludiek zijn). Daarvoor moet het wel zo zijn dat al jouw collega's mee willen doen. Graag hoor ik van jou via de mail of jij denkt dat je collega's actie zouden willen voeren als wij ze dit vragen. Mail naar r.mol@cnvvakmensen.nl.

Cao-pagina

Op deze pagina kun je meepraten over de cao en alle nieuwsbrieven nalezen: https://www.cnvvakmensen.nl/diensten/callcenters/cao-callcenters/.

Lid worden

Op deze pagina kun je lid worden, of maak je collega's lid! Samen staan we sterk: https://www.cnv-ledenwerven.nl/.

Roderik Mol
Bestuurder CNV Vakmensen
E:   r.mol@cnvvakmensen.nl
M: 06 - 20 47 18 90

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error