Grote schok voor medewerkers FrieslandCampina

Gisteren zijn de medewerkers van FrieslandCampina geïnformeerd over de gevolgen die de aangekondigde reorganisatie zal gaan hebben. Over een periode van 2 jaar zullen er in Nederland 900 arbeidsplaatsen gaan verdwijnen.

Voor veel medewerkers is de aankondiging een grote klap, helemaal wanneer je hebt gehoord dat jouw functie gaat verdwijnen.

Vervolg

Gisteren heeft de medezeggenschap van FrieslandCampina de adviesvragen ontvangen die zijn opgesteld voor deze reorganisatie. De komende maanden zal de medezeggenschap reageren op voornemens van de directie. Wat de medezeggenschap gaat adviseren en hoe de directie daarmee om gaat moeten we afwachten.

Na gisteren is duidelijk dat de gevolgen fors zullen zijn, voor de werknemers die hun baan verliezen, maar ook voor de werknemers die kunnen blijven en het werk met minder mensen moeten gaan doen.

Sociaal Plan

In de achterliggende weken hebben wij met FrieslandCampina onderhandeld over een Sociaal Plan. Over de hoofdlijnen zijn we het eens geworden. Wij verwachten dat we uiterlijk volgende week een definitief akkoord hebben. Daarna moet het Sociaal Plan nog ter stemming worden voorgelegd aan de leden van de vakbonden. Als een meerderheid van de leden instemt dan kan FrieslandCampina het Sociaal Plan toepassen.

Het Sociaal Plan zal door FrieslandCampina worden toegepast op alle reorganisaties die tot 31-12-2025 zullen plaatsvinden. Omdat het Sociaal Pan wordt aangemeld als cao zal het ook van toepassing zal zijn voor de werknemers die nu in dienst zijn en die na 31-12-2025 te maken krijgen met een reorganisatie.

Het definitieve akkoord gaan we op woensdag 20 december bespreken met onze kaderleden. In januari gaan we ledenvergaderingen houden om het Sociaal Plan toe te lichten aan de leden van de bonden en om vragen te beantwoorden. Daarna kan er over het Sociaal Plan gestemd worden. De komende weken zullen wij een uitnodiging sturen voor de ledenbijeenkomsten. 

Mocht je vragen hebben laat het mij dan weten.

We houden je op de hoogte.

Henk Jongsma,
Bestuurder CNV Vakmensen
E h.jongsma@cnvvakmensen.nl
M 06 2238 3073