Tweede ronde cao-overleg Philip Morris Holland

Tijdens deze tweede onderhandelingsronde is wel duidelijk geworden dat PMH en CNV Vakmensen nog ver uit elkaar liggen voor wat betreft een nieuwe cao. Eigenlijk worden alle voorstellen afgewezen, behalve die over de onderwerpen die al in de cao staan.

Als klap op de vuurpijl wordt de vorig jaar afgesproken studie naar een loyaliteitsprogramma om de waardering voor medewerkers te kunnen uiten door PMH nu ineens als irrelevant betiteld en willen ze daar geen verdere afspraken over maken!

Duurzame inzetbaarheid
CNV Vakmensen heeft met het oog op duurzame inzetbaarheid voorgesteld een persoonlijk opleidingsbudget van €500/jaar in te voeren, wat je dan gedurende 3 jaar op kunt sparen en waar je als medewerker zelf over kunt beschikken. Daarnaast willen wij, nu we niet tot afspraken over een generatiepact kunnen komen met PMH, de bestaande 80-90-100-regeling aanpassen, zodat er ook daadwerkelijk gebruik van gemaakt kan worden.
PMH geeft op beide onderwerpen niet thuis, PMH geeft aan bezig te zijn met een totaalplan Duurzame Inzetbaarheid en daar moeten dit soort onderwerpen dan een plaats in krijgen.
Wel stelt PMH gedurende de looptijd van de cao (dus 1 jaar) een budget van €250 bruto voor, wat medewerkers kunnen krijgen voor duurzame inzetbaarheid. Hoe dat precies moet en waaraan het precies besteed kan worden, moeten vakbonden dan maar ideeën voor aandragen. Het signaal dat aanvragen voor studies heel vaak geweigerd worden, wordt door PMH niet herkend.
Voor wat betreft de 80-90-100-regeling is PMH van mening dat deze correct wordt uitgevoerd, ook al kan er niemand in de ploegendiensten in de praktijk daadwerkelijk gebruik van maken. Daarnaast wil men eigenlijk liever individueel maatwerk in plaats van een collectieve afspraak. CNV Vakmensen is daar geen voorstander van, zonder duidelijke kaders aan de voorkant, riskeer je dat er willekeur en ongelijkheid optreedt.

Loyaliteitsprogramma
In het onderhandelingsresultaat van de vorige cao staat dat partijen zouden onderzoeken of en hoe er een loyaliteitsprogramma vorm gegeven kan worden. De achtergrond hierbij is dat medewerkers hebben aangegeven soms waardering en respect voor hun inzet vanuit werkgever te missen.
We hadden 2 volledige dagen vrijgemaakt om de studie-afspraken uit de vorige cao (generatiepact en loyaliteitsprogramma) verder uit te werken. Het generatiepact vroeg meer tijd, waardoor we niet meer aan het loyaliteitsprogramma zijn toegekomen, voordat de onderhandelingen over de nieuwe cao begonnen. Vandaar dat wij gevraagd hebben aan PMH om met een concreet voorstel te komen, werkgever had namelijk eerder aangegeven een soort puntensysteem hiervoor uit te willen werken. Dit omdat een aandelenparticipatie niet mogelijk is binnen PMH/PMI.
Onze verbazing was dan ook groot toen PMH doodleuk aangaf dat volgens hen de bonden bij de vorige onderhandelingen dit onderwerp hebben laten vallen. Het staat gewoon in het onderhandelingsresultaat! Hoezo, het onderwerp laten vallen?

Sigaar uit eigen doos
PMH is bereid de bestaande afspraken over de gedifferentieerde WGA-premie, de fiscale verrekening van vakbondscontributie en de werkgeversbijdrage ook gedurende deze cao te handhaven. Deze onderwerpen staan al in de cao en moeten iedere keer opnieuw afgesproken worden, omdat PMH weigert hierover structurele afspraken te maken. Verlenging van deze afspraken betekent dus geen verbetering van de arbeidsvoorwaarden, maar gewoon houden wat je al hebt.

Looptijd en inkomen
PMH biedt op dit moment een structurele loonsverhoging van 2,3% per 1 juli 2019 voor een cao met een looptijd van 1 jaar.
CNV Vakmensen kan akkoord gaan met een cao voor 1 jaar, maar daar hoort wat ons betreft een structurele loonsverhoging van 4,5% per in juli 2019 bij.

Tot slot
PMH heeft aangegeven in september te starten met een onderzoek naar de modernisering van de cao, waarbij het niet alleen om tekstuele aanpassingen gaat, maar ook om inhoudelijke. Aan CNV Vakmensen is gevraagd welke rol zij wil spelen bij dit onderzoek. Op dit moment hebben wij geen enkele behoefte daaraan deel te nemen, beide studieafspraken uit de vorige cao zijn immers niet tot concrete resultaten gekomen. Als PMH iets wil veranderen in de cao, tekstueel of inhoudelijk, moeten ze maar gewoon een concreet voorstel doen bij de volgende cao-onderhandelingen. Daar zullen we dan, na de leden erover gehoord te hebben, wel op reageren.

De onderhandelingen worden voortgezet op 17 juni, natuurlijk wordt je na afloop hierover geïnformeerd. Als je vragen of opmerkingen hebt, kunt je natuurlijk altijd contact opnemen met één van de delegatieleden.

Mede namens: Addy van Bedaf en Serge van Elzakker

Gerti van Valkenburg,
Districtshoofd CNV Vakmensen
M. 06 5335 1287
E. g.valkenburg@cnvvakmensen.nl