Cao-overleg Philip Morris Holland opgeschort

Het cao-overleg bij Philip Morris Holland is opgeschort, de werkgever is niet bereidt om vakbonden op het vlak van een structurele loonsverhoging tegemoet te komen en heeft tijd nodig voor intern overleg.
Na afloop van de 2e onderhandelingsronde heeft CNV Vakmensen de leden gevraagd of zij ermee in konden stemmen om alle
inhoudelijke voorstellen te laten vallen en alleen te focussen op loonsverhoging. Leden hebben ingestemd met deze koers, waarbij door veel leden is aangegeven dat ze sowieso geen vertrouwen hebben in studieafspraken binnen de cao. Bij de vorige cao waren er immers afspraken gemaakt om een generatiepact en een loyaliteitsbonus te onderzoeken, maar geen van beiden is vertaald in een concrete afspraak. Mensen hebben liever een goede loonsverhoging en dan regelen ze de rest zelf wel.

Philips Morris Holland is teleurgesteld over deze boodschap en geeft aan dat ze juist aan de vooravond staan om zaken echt concreet te maken. Welke zaken dat dan zijn, is door Philip Morris Holland dan weer niet onderbouwd of concreet gemaakt.

Voor nu heeft Philip Morris Holland naast een magere loonsverhoging nog 2 concrete voorstellen in de aanbieding:

Fietsenplan
Vanuit vakbonden was het voorstel ingediend om een fiscaal vriendelijk fietsenplan te introduceren. Philip Morris Holland heeft hier nader onderzoek naar gedaan en is in principe bereid het voorstel verder uit te werken met de OR. Hierbij moet de medewerker een lening afsluiten om een fiets te kopen. Deze lening moet binnen een redelijke termijn worden afgelost (bijv. 3 maanden) en gedurende deze aflossingspremie ontvangt de medewerker dan geen reiskosten woon-werkverkeer. Op deze manier kan het dan voor PMH kostenneutraal uitwerken, maar er wordt aan voorbij gegaan dat de medewerker dan uiteindelijk een wel heel dure fiets krijgt, omdat naast de kosten voor de fiets zelf immers een paar maanden geen reiskostenvergoeding ontvangen wordt. Vakbonden hadden het voorstel al ingetrokken en na de mogelijke uitwerking ervan door Philip Morris Holland al helemaal. Tot slot wenst Philip Morris Holland hun voorstel om de reiskostenvergoeding woon-werk te verbeteren door de maximum vergoeding op te hogen naar 50 kilometer enkele reis te handhaven. Dit kost volgens Philip Morrris Hollan circa 0,2% van de loonsom, waar slechts een deel van de medewerkers voordeel van heeft. Vakbonden hebben dan ook dit voorstel afgewezen, wij willen afspraken die voor de gehele populatie leiden tot een verbetering van arbeidsvoorwaarden en niet slechts voor een klein groepje medewerkers.

Vakbonden blijven dan ook vasthouden aan een cao met een looptijd van 1 jaar en enkele afspraken over gedifferentieerde WGA-premie, fiscale verrekening vakbondscontributie, voortzetting van de werkgeversbijdrage en een passende structurele loonsverhoging per 1 juli 2019. Omdat er verder geen afspraken in zitten die de werkgever geld kosten vindt CNV Vakmensen het laatste voorstel van Philip Morris Holland van 3,1% structureel en een eenmalige uitkering van bruto 150,- + netto 125,- euro dan ook onder de maat.

De onderhandelingen worden na de zomer hervat, natuurlijk houden wij jullie op de hoogte.

Addy van Bedaf
Serge van Elzakker

Gerti van Valkenburg
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 53 35 12 87
E: g.valkenburg@cnvvakmensen.nl