Onderhandelingen cao Marfo van start

13 april zijn we begonnen met onderhandelen over de nieuwe cao Marfo 2023. CNV Vakmensen en FNV hebben verbetervoorstellen gedaan, gebaseerd op jullie input en gesprekken met de kaderleden. Ook Marfo wil veranderingen in de cao doorvoeren. We zijn het nog lang niet met elkaar eens. In deze nieuwsbrief lees je meer.

De voorstellen die CNV Vakmensen doet ter verbetering van de cao kun je in de bijlage lezen. Wij willen vooral een stevige compensatie van de gestegen kosten van het levensonderhoud. Daarnaast willen we ook dat Marfo een aantrekkelijke werkgever is en blijft. We willen onder andere de reiskostenregeling verbeteren en jullie opleidingsmogelijkheden vergroten. We vinden ook dat uitzendkrachten sneller in dienst moeten worden genomen en dat de RVU regeling op meer collega’s van toepassing wordt.

Werkgever Marfo heeft ons een update gegeven over de bedrijfsresultaten. Deze zijn nog niet op het niveau van voor Corona maar gaan wel de betere kant op en er worden nieuwe klanten binnengehaald zoals van de week Air India.

Dit leidt echter niet tot een voorstel voor loonsverhoging waar we als vakbonden blij van worden. Integendeel. We zijn teleurgesteld. Marfo wil een cao voor 3 jaar met daarin 3 maal een loonsverhoging van 3 tot 3,5%. Samen in totaal 10%. Dit staat in geen enkele verhouding tot de inflatie en tot de loonsverhogingen die in andere cao’s wel tot stand komen. Bovendien is 3 jaar in deze onzekere tijden veel te lang.
Daarnaast wil Marfo in haar voorstellen snellere opname van TvT uren en overuren. Ook wil men meer controle op opname van vakantiedagen. Zo wil men bijvoorbeeld de verplichte dagen per jaar van 3 naar 5 ophogen. Ook wil men een ander systeem toepassen voor het uitkeren van het vakantiegeld en de wachtdagen bij ziekte al na de 3e ziekmelding al laten ingaan.

Al met al betekent dit dat we nog ver uit elkaar liggen voordat er een akkoord kan worden bereikt. Op 25 april a.s. staat ons volgende overleg gepland en we houden hoop dat we jullie daarna op korte termijn goed nieuws kunnen melden.

Vragen, reacties en/of opmerkingen?

Dat kan online! Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraag stellen. ga naar jouw cao-pagina. En je kan terecht bij mede-onderhandelaar van de cao en kaderlid op de werkvloer CNV lid Arnold Bos en ondergetekende.

Marten Jukema
Vakbondsbestuurder
m.jukema@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error