Dank voor invullen CNV enquête Heineken

Op basis van wat jij hebt ingevuld, heeft CNV Vakmensen een voorstellenbrief geschreven. We zijn blij met jouw mening. Want jij bepaalt als CNV-lid de inzet van CNV Vakmensen.

We hebben niet zo veel enquêtes teruggekregen. Wel is er een mooie verdeling tussen dagdienst en ploegendienst/maatwerk.

Jullie hebben in de enquête aangegeven:

  • loonsverhoging is belangrijk. De meeste CNV-leden vragen om 4% loonsverhoging, met een paar uitschieters naar boven en naar onderen;
  • bijna iedereen wil veel te zeggen hebben over zijn/haar werktijden. In de dagdienst lukt dat nu al meer dan in de ploegen/maatwerk;
  • velen willen meer mogelijkheden om tijd en geld te ruilen;
  • de werkdruk moet van jullie verder omlaag, zeker als er ook consignatiedienst is. Ook willen jullie voor oudere dagdienstmedewerkers verlichting, zoals er nu ook komt in de ploegen;
  • over internationale solidariteit en over uitzendwerk zijn de meningen onder CNV-leden verdeeld: ongeveer de helft wil dat CNV Vakmensen ook voor uitzendkrachten optreedt. Voor internationale solidariteit vragen we € 10.000, dus dat is niet zoveel in vergelijking met de loonsom. De steun voor dit voorstel is ook ongeveer de helft;
  • groot is de steun om Vrumona bij HNS in de cao te houden. Dat gaat ook gebeuren, doordat jullie er zo duidelijk over zijn. Daarom staat het niet in de voorstellenbrief: het is al geregeld. Wel krijgt commercie een eigen cao.

Wil je hierover mee praten? De komende maanden praat CNV Vakmensen in werkgroepen met Heineken hierover. Wil jij ook in een werkgroep mee praten? Meld je aan bij r.vanriezen@cnvvakmensen.nl. Het is tijdelijk tot aan de kerst, en je krijgt vrij van de baas.

De CNV-voorstellen over de arbeidsvoorwaarden cao’s luiden:

Looptijd
CNV Vakmensen stelt een looptijd voor van 1 jaar. Een langere looptijd is bespreekbaar.

Loon
CNV Vakmensen stelt voor de salarissen, de salarisschalen en alle verdere toelagen/vergoedingen met 4% te laten stijgen per 1 januari 2020. Bij een langere looptijd stijgt de loonvraag evenredig mee.

Gezond werken als jongere en als oudere
Heineken doet al veel aan leeftijdsbewust personeelsbeleid. Belangrijk blijft dat er een open gesprek is tussen leidinggevende en medewerker, en tussen medewerkers onderling. Daarnaast is het goed om algemene faciliteiten te bieden zoals de 60-80-100. CNV Vakmensen stelt voor om ook voor dagdienstmedewerkers verlichting aan te bieden, zoals bijvoorbeeld 80-90-100 met herbezetting met vaste banen of een andere regeling. Die verlichting is nodig bij ouderen, maar kan ook even goed voor jongeren relevant zijn.

Daarnaast is de bezetting een punt van zorg. CNV Vakmensen stelt voor om de bezetting met vaste krachten ruim te houden, zodat de zware taken en roosters over meer mensen verdeeld kunnen worden. CNV Vakmensen stelt voor om het aantal consignatiediensten flink terug te brengen. Ook dit zal consequenties hebben voor de bezetting.

Afhankelijk van de looptijd van de cao stelt CNV Vakmensen voor dat Heineken driemaal € 19.000 betaalt indien een medewerker tot 3 jaar voor de AOW-leeftijd met pensioen wil. CNV Vakmensen stelt ook voor om het vrijvallen van de VPL-premie te gebruiken voor bijvoorbeeld eerder uittreden.

Werktijden dagdienst en ploegen
De CNV leden vinden het allemaal belangrijk om veel invloed te hebben op hun werktijden. CNV Vakmensen stelt voor om voor iedereen meer keuze mogelijkheden te geven voor het inzetten van geld en vrije tijd. Daarbij moet het voor wie niet wil, hetzelfde blijven. Dus dan moet je niet een keuze hoeven in te vullen, dan blijft het automatisch zoals het nu is.

Die keuzemogelijkheden moeten er ook meer zijn in de roosters. Alleen dan kunnen mensen ook zelf sturen op bijvoorbeeld minder ongezonde nachtdiensten.

Werkzekerheid
Een groot maatschappelijk probleem is de tweedeling van onze samenleving. Diezelfde tweedeling is er ook bij Heineken.

CNV Vakmensen stelt voor dat Heineken de uitzendkrachten begeleidt naar vast werk

  • doordat Heineken zelf meer vaste krachten aanneemt en minder uitzendkrachten inhuurt. CNV Vakmensen stelt voor het percentage uitzendkrachten zoals genoemd in de cao (15-20%) omlaag te brengen naar 12-17%;
  • door uitzendkrachten actief op te leiden voor de arbeidsmarkt;
  • door minder bedrijven in te huren, en weer meer zelf in dienst te nemen.

CNV Vakmensen stelt voor de huidige werkgelegenheidsgarantie voor vaste krachten te verlengen.

Internationale solidariteit
CNV Vakmensen stelt voor dat Heineken per cao € 10.000 beschikbaar stelt voor vakbondswerk in landen waar betere verhouding tussen werkgever en personeel gestimuleerd moet worden.

Verlengen gebruikelijke zaken
CNV Vakmensen stelt voor de huidige regelingen te verlengen, zoals

  • vakbondscontributie
  • werkgeversbijdrage
  • werkervaringsplaatsen
  • versleepregeling

Sociale begeleidingsregeling
CNV Vakmensen stelt voor de sociale begeleidingsregeling te verlengen. CNV Vakmensen stelt voor om daarbij uit te gaan van de huidige AOW-leeftijd.

Roel van Riezen
Bestuurder
M: 06-51602034
E: r.vanriezen@cnvvakmensen.nl