Wat wil je veranderen in de cao Groothandel Groenten en Fruit?

De cao-onderhandelingen zijn geagendeerd en we hebben je hulp nodig om met de juiste voorstellen voor een nieuwe cao te komen. We doen het dit jaar iets anders. Met de andere vakbonden in deze sector hebben we drie speerpunten benoemd en we zijn benieuwd hoe jij daarover denkt.

De cao loopt af op 30 juni

Het is alweer bijna 1,5 jaar geleden dat we jouw cao hebben afgesloten. Eind maart beginnen de onderhandelingen tussen jouw werkgever (werkgeversdelegatie Groothandel in Groenten en Fruit) en de vakbonden (CNV, FNV en de RMU). Afgelopen anderhalf jaar zijn wij bezig geweest met een hertaling van de cao, zodat deze makkelijker leesbaar wordt. Maar ook met structurele overleggen over verschillende onderwerpen uit jouw arbeidsvoorwaarden. Zo is nu de vernieuwing van de pensioenregeling erg actueel.

Vakbeweging staat op één lijn

De bonden willen ook dit jaar gezamenlijk optrekken om ons sterk te maken voor jouw arbeidsvoorwaarden. We willen graag goed beargumenteerd het overleg voeren en daar hebben we jullie input bij nodig.
Wat vind jij belangrijk waarover moet worden gesproken met de werkgevers?
Speerpunten zijn:

  • Loon
  • Reiskosten
  • Duurzaam inzetbaarheid

Daarnaast willen we de seniorenregeling evalueren. Hoeveel mensen nemen er aan deel? Hoe wordt het ervaren, zowel door de deelnemers als de collega’s? Zijn er nieuwe mensen aangetrokken om het gemis van de collega’s die 80% werken op te vangen? Vragen als deze zullen in de evaluatie passeren. Op dit moment is de regeling 80% werken, 92,5% uitbetaling van loon en 100% pensioen.

Wat willen we nog meer weten?

We willen graag weten of je werkdruk ervaart en zo ja, waar uit zich dat in (lichamelijk of geestelijk of allebei)? Maar ook willen we weten of jij je veilig voelt op de werkplek (denk ook aan grensoverschrijdend gedrag wat nu extra in de aandacht staat); of je inspraak hebt op je rooster; een nette reiskostenvergoeding ontvangt (of misschien wel helemaal geen reiskostenvergoeding) en of er mogelijkheden zijn om doorbetaald verlof op te nemen voor bijvoorbeeld mantelzorg. Beantwoording van vragen als deze helpen ons enorm om namens jullie het arbeidsvoorwaardenoverleg te voeren.

Vraag ook jouw collega’s ernaar, al zijn ze misschien geen lid van CNV. De antwoorden op de vragen blijven bij het CNV. Jouw werkgever zal nóóit te weten komen wie de vragen heeft beantwoord. Je kan je direct richten tot onderhandelaar Arie Kasper. Tijdens dit cao-overleg neemt hij de honneurs waar voor Mirjam van Leussen. Graag ontvang ik jouw reactie uiterlijk 21 maart 2024.

Vragen of opmerkingen?

Voor vragen of opmerkingen over jouw werk of het lidmaatschap kan je ook bij Arie Kasper terecht. En als je goed geïnformeerd wilt zijn, kan je ook de cao-pagina bezoeken. Je kunt daar het hele cao-traject volgen, meepraten en je vragen stellen. Ga naar jouw cao-pagina 
Krijg je deze nieuwsbrief per post? Al onze nieuwsbrieven vind je op de cao-pagina www.cnvvakmensen.nl/voeding/voeding/cao-groothandel-in-groenten-en-fruit/ 

Wil je in het vervolg de nieuwsbrief digitaal, dus snel, ontvangen?

Ga naar www.cnvvakmensen.nl/mijncnv en pas jouw gegevens aan.

Arie Kasper, bestuurder
M +31 6 1320 8402
a.kasper@cnvvakmensen.nl