Stemmen over eindbod cao Groothandel Groenten en Fruit

Na vier onderhandelingsronden voor de nieuwe cao, hebben de werkgevers in Groothandel Groenten en Fruit een eindbod gedaan. Het is veel lager dan CNV Vakmensen heeft voorgesteld bij de onderhandelingen. Wij vinden dat medewerkers meer verdienen dan dit eindbod. Vakbondsleden van CNV Vakmensen, FNV en RMU kunnen stemmen over het eindbod. Iedere vakbond zal afzonderlijk bepalen of zij akkoord gaan. In deze nieuwsbrief informeer ik jou als CNV lid over het eindbod en vraag ik jou om hierover stemmen! De stemlink staat onderaan deze nieuwsbrief.

Inflatie en verhoging Wettelijk Minimumloon

Het is een bijzondere tijd waarin de kosten hard stijgen en er overal tekorten zijn aan arbeidskrachten. Dit zien we terug aan elke cao tafel, overal stijgen de lonen fors.

Vanwege de inflatie en de prijsstijgingen heeft het Nederlandse kabinet besloten om het wettelijk minimumloon (WML) per 1 januari 2023 te verhogen met 10,15%. Het wettelijk minimumloon wordt altijd geïndexeerd op 1 januari en 1 juli. Vanaf 2024 wordt het WML opnieuw verhoogd met ongeveer 5%. Het kabinet kiest voor de verhoging van het minimumloon omdat heel veel Nederlanders niet meer kunnen rondkomen. Alles wordt duurder en met een laag salaris lukt het veel mensen niet meer om de rekeningen te betalen, zelfs niet als ze daar hard voor werken.

In deze cao Groothandel Groenten en Fruit verdienen veel van jullie collega’s in functieschaal A, B en C slechts een klein beetje meer dan het WML. Dit betekent dat werkgevers de lage lonen in 2023 en 2024 verplicht moeten verhogen.

In de komende anderhalf jaar, 18 maanden, stijgt het wettelijk minimumloon in Nederland met 368 euro. Werkgevers in Groothandel Groenten en Fruit bieden in 18 maanden in totaal slechts 335 euro loonsverhoging.

Geen bodem van 14 euro

CNV Vakmensen heeft tijdens de onderhandelingen gepleit om te zorgen dat iedereen in de sector Groothandel Groenten en Fruit minimaal 14 euro bruto per uur verdiend. Nu werken veel mensen in de sector voor 11 of 12 euro bruto per uur. Met dit salaris is het moeilijk om de huur te betalen of een gezin te onderhouden.

Werkgevers zijn wel bereid om de lonen te verhogen in 2023 en 2024, maar ze voldoen niet aan het minimum van 14 euro. Dit betekent dat er nog steeds medewerkers zullen zijn met een loon van 13 euro bruto per uur. CNV Vakmensen vindt dit loon te laag.

Geen Koudetoeslag

CNV Vakmensen heeft tijdens de onderhandelingen gepleit voor een koudetoeslag voor medewerkers in Groothandel Groenten en Fruit. Deze is bedoeld voor medewerkers die werken in een lage temperatuur onder 10 graden celsius. Het werken in de kou is niet goed voor de gezondheid. Het kan zorgen voor gezondheidsklachten op korte en langere termijn. Volgens de Arbowet moeten werkgevers warme beschermende kleding ter beschikking stellen aan medewerkers die in de kou werken.

In veel andere sectoren waar in de kou wordt gewerkt zijn ook afspraken gemaakt over een koudetoeslag. Bijvoorbeeld in de cao Slagersbedrijven, cao Vlees, cao Albert Heijn Logistiek, cao Jumbo Logistiek, en in de cao Beroepsgoederenvervoer over de weg, krijgen medewerkers al jaren een extra koudetoeslag bovenop hun loon.

Werkgevers in Groothandel Groenten en Fruit zijn niet bereid om een koudetoeslag te betalen. CNV Vakmensen betreurt het feit dat dit niet nog steeds niet in jullie cao is geregeld. Het zal onze inzet blijven om dit in de toekomst wel te regelen.

Het eindbod van werkgevers

  • Looptijd van 18 maanden, van 1 januari 2023 tot 1 juli 2024.
  • Maandsalarissen van medewerkers in functiegroep A t/m I worden verhoogd met:
  • Per 1 januari 2023 € 155 bruto per maand
  • Per 1 juli 2023 € 25 bruto per maand
  • Per 1 januari 2024 € 155 bruto per maand
  • De loonsverhogingen worden gedurende de looptijd van deze cao niet gehalveerd voor de bovenschaligen.
  • De schaal van 21 jaar / 0 (ervaringsjaren) in de functiegroepen A t/m C komt te vervallen. Het salaris in de "Aanstellingsschaal" wordt voortaan het startsalaris.
  • De schaal van 2 ervaringsjaren bij de leeftijd van 20-jaar vervalt.
  • Reiskostenvergoeding woon-werk verkeer. Vanaf 10 km reisafstand tot maximaal 30 kilometer wordt vergoed met  € 0,10 per km. De cao heeft een minimum karakter, dus jouw werkgever mag hier positief van afwijken.

De volledige tekst van dit eindbod kun je vinden in de bijlage van deze nieuwsbrief.

Jij bepaalt, stem over het eindbod

Onder aan de streep is het eindbod van werkgevers nog steeds veel minder dan wat nodig is om koopkracht te behouden.

Een eindbod houdt in dat de werkgevers niet verder willen onderhandelen en ons een ultiem eindbod hebben gegeven. We kunnen dus niet meer sleutelen aan dit eindbod, dit is het.

Dit eindbod moeten we nu voorleggen aan jullie, onze leden. Jij en jouw collega vakbondsleden bepalen of CNV akkoord gaat met dit eindbod. Jullie stemt telt. Stem voor of tegen. Let wel: als je tegen stemt, verwachten we ook dat je bereid bent om actie te voeren. De stemlink vind je onderaan deze nieuwsbrief.

Let op: stemmen kan tot uiterlijk 29 december 2022. 

Hoe meer leden hoe beter de cao. Collega’s die nog geen lid zijn van CNV Vakmensen kunnen zich inschrijven als lid zodat zij ook kunnen meestemmen en meedoen. Samen staan we sterk! Inschrijven kan via deze link.

Als je nauwer betrokken wil zijn bij ons vakbondswerk, dan kun je je aanmelden als kaderlid. Dat kan door een mail te sturen naar m.vanleussen@cnvvakmensen.nl

Vragen?

Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben dan kun je die kwijt op de cao-pagina of bel/mail mij gerust.

Mirjam van Leussen, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2886 6597 / m.vanleussen@cnvvakmensen.nl 

Downloads