Vast werk en generatiepact in cao Coca-Cola

Op 18 februari 2019 hebben 24 uitzendkrachten en 63 vaste medewerkers de CNV-enquête ingevuld. Dank je wel! Het belangrijkste vinden jullie: vast werk en een generatiepact.

Niet leden willen meer loonsverhoging dan leden en vaste medewerkers willen meer loonsverhoging dan uitzendkrachten. Als je CNV-lid wordt, heb je meer invloed op je eigen cao.

CNV Vakmensen heeft op basis van de enquête deze voorstellen gestuurd aan Coca-Cola, die we bespreken op 5 maart, 26 maart en 8 april: 

Looptijd
CNV Vakmensen stelt een looptijd voor van 1 jaar, te weten van 1 april 2019 tot 1 april 2020. 

Inkomen
CNV Vakmensen stelt een loonsverhoging voor van 4 % per 1 april 2019. Daarnaast stelt CNV Vakmensen voor om de gedifferentieerde WGA-hiaat premie definitief voor rekening van de werkgever te laten komen. 

Zeker van werk
Toen CNV Vakmensen de kantine binnen kwam, vroegen veel uitzendkrachten spontaan om vast werk voor de volledige werkweek. Als daarvoor training nodig is, willen ze die training doen. De loopbaangesprekken komen langzaam op gang. Daarom stelt CNV Vakmensen voor:

  • om een fors aantal uitzendkrachten in vaste dienst te nemen, op full-time contracten;
  • vacatures standaard onder de uitzendkrachten bekend te maken;
  • volledige pensioenopbouw voor alle uitzendkrachten;
  • training en opleiding voor uitzendkrachten te vergroten, zodat hun kans op werk binnen en buiten Coca-Cola groter is;
  • dit op basis van loopbaangesprekken met elke uitzendkracht vanaf drie maanden.

Generatiepact
Het werk in de productie is lichamelijk zwaar, zeker als dat in nachtdienst gebeurt. Ter verlichting stelt CNV Vakmensen voor dat elke medewerker vanaf 5 jaar voor de AOW-leeftijd 60% kan gaan werken tegen 80% loon en 100% pensioenopbouw. Voordat de medewerker besluit kan hij op kosten van Coca-Cola vragen om een uitgebreid financieel advies (WAP-gesprek). CNV Vakmensen stelt voor om de vrijgevallen uren met een vaste baan te laten bezetten door mensen uit jongere generaties.

Gezonde roosters
CNV Vakmensen stelt voor om niet meer dan vier nachten achter elkaar te laten werken. 

Beoordeling
Medewerkers zeggen, dat hun beoordeling niet alleen afhangt van hun eigen functioneren:

  • soms is het gestelde doel ook afhankelijk van anderen, bijvoorbeeld in hun team: je zou dan kunnen overwegen om voor die doelen de groep te belonen;
  • het hogere management zou de beoordelingen zodanig aansturen, dat een bepaalde verdeling ontstaat of dat aan een budget wordt voldaan.
Graag laat CNV Vakmensen zich informeren of dit klopt. CNV Vakmensen stelt voor, voor zover dat nog niet gebeurt, dat de beoordeling alleen afhankelijk is van het functioneren van betrokkene zelf. 

Internationale solidariteit
CNV Vakmensen stelt voor dat Coca-Cola een bijdrage van 10.000 Euro geeft aan een vakbondsproject voor suikerrietwerkers. 

ADV
CNV Vakmensen stelt voor om de ADV vrij te laten opnemen door alle medewerkers. 

Werkgeversbijdrage
CNV Vakmensen stelt voor deze regeling voort te zetten 

Vakbondscontributie
CNV Vakmensen stelt voor om de fiscale faciliteit definitief in de cao op te nemen. 

Tot zover de voorstellen van CNV Vakmensen. 

Roel van Riezen,
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 5160 2034
E. r.vanriezen@cnvvakmensen.nl