Onderhandelingsresultaat bereikt in de Visdetailhandel

Beloningsgebouw wordt per 1 januari 2024 met 8,5% verhoogd.

Verhoging loongebouw

CNV Vakmensen heeft met de werkgeverspartijen VNV en CVAH een onderhandelingsresultaat bereikt waarbij het loongebouw met 8,5% wordt verhoogd. Omdat er in het loongebouw ook periodieken zaten die per 1 januari 2024 onder het Wettelijk Minimumloon (WML) zouden komen, is besloten de eerste twee periodieken van de schalen te laten vervallen. Werknemers die in deze periodieken vielen, krijgen te maken met een hogere loonsverhoging. Naast de verhoging van het loongebouw krijgen de meeste werknemers ook nog een verhoging van de periodiek. Bij de invoering van het nieuw loongebouw in 2022 zijn de meeste werknemers namelijk niet in de hoogste schalen terecht gekomen. De jeugdlonen volgen in de laagste schaal in principe het WML en elke schaal hoger wordt het WML bedrag met 2% verhoogd. Met dit resultaat is in de onderhandelingen het maximale bereikt.

Duurzame Inzetbaarheid

Er wordt met ingang van 1 januari 2025 (dus na afloop van de cao) een 80-90-100 regeling in de sector ingevoerd. Werknemers die 5 jaar voor hun AOW-leeftijd zitten kunnen dan 80% gaan werken, waarbij zij 90% van hun brutoloon behouden en 100% pensioenopbouw krijgen. Artikel 19 van de cao krijgt daarmee een nieuwe invulling (voor details zie bijlage).

Kilometervergoeding

In de cao wordt een kilometervergoeding voor woon-werkverkeer opgenomen voor werknemers die geen gebruik maken van een door de werkgever beschikbaar gestelde auto. De vergoeding bedraagt €0,23 per kilometer vanaf de enkelvoudige reisafstand van 10 kilometer (20 km heen en terug).

Stageovereenkomst

In de cao wordt een concept stageovereenkomst met een vergoeding ter hoogte van 50% van het WML opgenomen

Overige Afspraken

Zie bijlage Onderhandelingsresultaat

Stemming

Graag horen wij vóór 15 december 2023 of je kunt instemmen met het bereikte resultaat. 
Leden ontvangen hierna een apart bericht om digitaal te stemmen.

Cao-pagina:

Conceptvoorstellen Visdetailhandel - Nieuws | CNV Vakmensen

Wietze Kampen
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5120 3004
E w.kampen@cnvvakmensen.nl  

Downloads

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error