Werkgevers Trawlvisserij blazen het cao-overleg op

Gevolg: Geen enkele vooruitgang in twee jaar tijd!

In januari 2020 zijn wij begonnen met onderhandelen over de cao voor de Trawlvisserij. Deze onderhandelingen liepen zeer moeizaam, maar werkgevers/reders hadden wel bewogen op onze voorstellen. Weliswaar onvoldoende, maar er was beweging.

Onderhandelingsproces
Op enig moment heeft COVID er voor gezorgd dat wij gedurende een lange periode niet konden onderhandelen en daarna kwamen de onderhandelingen muurvast te zitten. Door middel van informeel overleg is getracht de onderhandelingen weer vlot te trekken. Daartoe zijn er diverse informele gesprekken gevoerd, zijn deskundigen van het pensioenfonds PGB geraadpleegd etc. met als doel de ontstane knelpunten op te lossen. Deze knelpunten zaten er met name op het gebied van arbeidspatronen/systeemvaren; de pensioenhoogte en de verhoging van de garantietabellen, waaronder de vakantietoeslag en het garantieloon. Uiteindelijk waren de signalen uit het informeel overleg dusdanig dat CNV Vakmensen de werkgevers heeft gevraagd de formele onderhandelingen te hervatten.

Voorstellen ingetrokken
Tot onze verbazing kregen wij op onze uitnodiging van de reders een brief terug met daarin de mededeling dat zij voorstellen de cao 2018-2019 ongewijzigd te laten en in september over de cao 2022 te gaan praten. Alle inspanningen van formeel en informeel overleg wordt daarmee in één keer van tafel gehaald. Dit betekent dat er in twee jaar tijd geen enkele verbetering in de cao zal worden doorgevoerd en de voor jullie gevraagde aanpassingen niet worden gehonoreerd. Dit is voor ons als onderhandelaars niet aanvaardbaar en wij gaan er vanuit voor jullie ook niet.

Hoe nu verder?
Wij willen daarom met jullie in gesprek om ons op de ontstane situatie te beraden. We willen daarvoor zoveel mogelijk vissers (leden en niet leden) spreken; het liefst in de zeer nabije omgeving van het schip. Spreek daarom zo veel mogelijk met je collega’s over de ontstane situatie en motiveer ze om met ons in gesprek te gaan. Deel ook deze nieuwsbrief. Print hem uit en stuur hem door!! Wij proberen zo veel als mogelijk vissers van alle reders te spreken en indien mogelijk komen wij naar jullie toe of willen we jullie zo dicht mogelijk in de buurt van het schip spreken.

Graag ontvangen we van je de volgende gegevens: KLIK hier om de gevraagde gegevens in te vullen.

Ontvang je deze nieuwsbrief per post, dan kan je ook digitaal via onze website stemmen. Ga hiervoor naar www.cnvvakmensen.nl/caos/vlees-en-vis/cao-trawlvisserij. De nieuwsbrief vind je op de pagina cao-trawlvisserij. Hierin staat de link naar de stemming. Mocht het niet mogelijk zijn via de link te stemmen, stuur dan bijgaand stemformulier ingevuld per e-mail naar w.kampen@cnvvakmensen.nl

Wij vertrouwen op een grote opkomst. Dit alleen al laat reders zien dat jullie series genomen willen worden.

Mede namens Gert Koster, Vakbondsconsulent CNV Vakmensen

Wietze kampen
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 5120 3004
E. w.kampen@cnvvakmensen.nl

Downloads