Werkgevers brengen (herzien) eindbod uit in Trawlvisserij

In overleg met de cao-commissie Trawlvisserij leggen wij dit eindbod neutraal voor aan onze leden. In de bijlage tref je het hele eindbod aan. Je kan nu stemmen over dit eindbod.

Na drie keer onderhandelen hebben de reders in de Trawlvisserij een eindbod neergelegd. Dit eindbod leggen wij neutraal aan jullie voor. De reden daarvoor is dat het feitelijk gaat om een herzien eindbod. Het eerste eindbod dat werkgevers hebben gedaan, is besproken met de nieuw ingestelde cao-commissie trawlvisserij. Deze cao-commissie heeft aangegeven dat het oorspronkelijke eindbod negatief aan jullie zou worden voorgelegd. Toen wij dit voornemen tot negatief advies aan de reders hadden meegedeeld, hebben ze nog enkele wijzigingen aangebracht en dat heeft ons (onderhandelaars en cao-commissie) doen besluiten om dit verbeterde eindbod neutraal voor te leggen. 

Hoofdlijnen van het eindbod

Concreet gaat het om een cao met een looptijd van 2 jaar, die loopt van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023. De werkgeversbijdrage aan de pensioenen wordt verhoogd met 2 procentpunt waarmee de totale pensioenpremie uitkomt op 18,60%. Dit is weer een belangrijke stap op weg naar een goed pensioen. Verder wordt het loon dat uitbetaald wordt bij arbeidsongeschiktheid verhoogd met 5% naar 75% van het verdiende dagloon en wordt nu ook in het tweede jaar van ziekte de vakantiebijslag (in de volksmond vakantiegeld) uitbetaald.
Vanaf 1 januari 2023 worden de opleglonen uitbetaald volgens de tabel in de bijlage. Voor sommige vissers zal dit een verbetering tot 15% kunnen betekenen. Er komt een werkgroep die aan de slag gaat met de RVU-regeling (Zwaarwerkregeling). De werkgroep gaat bekijken of en hoe de regeling in de bedrijfstak kan worden ingevoerd. Gestreefd wordt om hier op 1 oktober 2022 duidelijkheid over te hebben. De werkgroep gaat ook kijken of er een soort van generatiepact te bedenken is voor vissers van 64 jaar en ouder.
Het volledige eindbod is als bijlage bij deze nieuwsbrief te vinden.

Breng je stem uit

Laat uiterlijk 6 juni 2022, 12.00 uur weten wat jij van dit eindbod vindt. Je kunt het volgende stemmen: ik ben voor aanvaarding van het eindbod / Ik stem in met eindbod, maar tegen mijn zin en heb daarvoor de volgende reden (invullen) / Ik ben tegen aanvaarding van het eindbod en wil daarvoor ook in actie komen. (Contactgegevens achterlaten) / Ik ben neutraal / weet niet.
Klik hier om digitaal jouw stem uit te brengen. Krijg je de nieuwsbrief per post, dan kun je op de cao-pagina terecht voor stemming. 

Cao-commissie Trawlvisserij

In één van de vorige nieuwsbrieven hebben we je opgeroepen om lid te worden van de cao-commissie Trawlvisserij. Zoals je hierboven hebt kunnen opmaken, heeft een aantal van jullie collega's zich voor deze cao-commissie opgegeven. Samen met hen gaan wij proberen jullie de cao terug te geven. De cao-onderhandelingen spelen zich nu te ver buiten jullie gezichtsveld af. Samen met de cao-commissie gaan we kijken hoe jullie je eigenaar van de arbeidsvoorwaarden kunnen gaan voelen, zodat voorstellen en uitkomsten meer tot je verbeelding gaan spreken. Dit moet ook leiden tot een hogere organisatiegraad. We zullen spoedig meer van deze cao-commissie horen.

Nog geen lid?

Natuurlijk ben jij wél lid van CNV Vakmensen, want anders krijg je deze nieuwsbrief niet. Toch ken je misschien wel een collega die je lid kan maken. Spreek eens met hem over de bond en wijs hem op de lidmaatschapsvoordelen. Wat belangrijker is: Alleen een sterke bond krijgt dingen geregeld. Zonder bond is er alleen maar achteruitgang. Voor meer informatie kun je terecht op de website

Praat mee

Wil je reageren of een vraag stellen? Ga dan direct naar de cao-pagina.   

Mede namens Gert Koster, vakbondsconsulent CNV Vakmensen,
Wietze Kampen, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5120 3004 / w.kampen@cnvvakmensen.nl

Downloads