Werkgroepen Duurzame Inzetbaarheid aan de slag in visserijsectoren

Ouderenregelingen als eerste bij de kop gepakt

Geacht CNV-lid,

Op 20 september j.l. zijn de werkgroepen Duurzame Inzetbaarheid Trawlvisserij en Zeevisbedrijf bij elkaar geweest. De werkgroepen vormen een zogenaamde personele unie. Een personele unie wil zeggen dat dezelfde mensen in alle (andere) werkgroepen zitten. Het voordeel daarvan is dat de opgebouwde kennis van de ene werkgroep ook in de andere werkgroep kan worden gebruikt en dat bepaalde stukken van het traject samen gedaan kunnen worden.

Hoe groot is de behoefte?
CNV Vakmensen benadrukt in de werkgroepen steeds dat de achterban de invoering van een generatiepact en of een RVU-regeling heel belangrijk vindt. Werkgevers denken dat er maar weinig werknemers voor de regelingen in aanmerking komen. Mocht dat wel het geval zijn dan wordt afgevraagd door werkgevers of deze oudere werknemers wel geïnteresseerd zullen zijn. In hun overweging speelt mee dat er ook een financiële bijdrage van de werknemer voor deelname aan de regelingen wordt gevraagd.  In tijden van hoge inflatie bij een lager inkomen kan een stukje inkomensverlies misschien niet worden gemist. Ook vragen werkgevers zich af of alle beroepen onder de cao zeevisbedrijf wél als zwaar beroep zijn te classificeren.  Mocht dit wél zo blijken te zijn dan moet worden voorkomen dat er hierdoor een negatief imago voor de sectoren ontstaat, waardoor het o.a. moeilijker wordt om werknemers te werven. CNV Vakmensen heeft in zijn bestanden gekeken en komt tot de conclusie dat er onder zijn leden 40 potentiele kandidaten (van 61 jaar en ouder) onder de Trawlvisserij zitten en 30 onder het Zeevisbedrijf. Wij kunnen ons niet voorstellen dat er daarom geen behoefte aan de regelingen zou zijn.

Duurzame Inzetbaarheid nadrukkelijk onderdeel van het onderzoek
Wij zijn het eens dat er niet alleen gekeken moet worden naar minder werken of naar vervroegd uittreden. Er moet ook gezocht worden naar het duurzamer inzetbaar maken van werknemers; dus dat werknemers gezonder en fitter hun pensioen kunnen halen.

Uitzoekwerk
Voor de volgende vergadering zoeken werkgevers uit hoe groot de doelgroep voor de regelingen is en welke functies in het zeevisbedrijf in aanmerking zouden moeten komen. Voor de Trawlvisserij zijn er geen voorbehouden gemaakt. Zodra de uitkomsten bekend zijn, zal worden bekeken of het generatiepact en de RVU-regeling in samenhang ingevoerd kunnen worden of dat er voor één specifieke regeling gekozen moet worden. Werkgevers gaven ook aan dat in de sector zeevisbedrijf al een soort van 80-90-100- regeling van kracht is. Zij doelen daar waarschijnlijk op artikel 13 van die cao. CNV Vakmensen zal ook de uitkomsten met jou delen om te voorkomen dat er misschien beroepen buiten de boot vallen.

Duurzame Inzetbaarheid heeft prioriteit 
Omdat duurzame inzetbaarheid prioriteit heeft boven de andere werkgroepen arbeidstijden en “enig artikel” is besloten pas met deze werkgroepen aan de slag te gaan als de werkgroepen duurzame inzetbaarheid zijn afgerond.

Zodra er weer wat valt te melden vanuit de werkgroepen zullen wij een nieuwe Nieuwsbrief schrijven.

Vertrouwende jullie op de hoogte gesteld te hebben, tekenen,


Wietze Kampen               Gert Koster
Bestuurder                       Vakbondsconsulent
CNV Vakmensen              CNV vakmensen