Onderhandelingsresultaat (thuis) werkregeling & akkoord indexatie oude pensioenregeling NN

De afgelopen maanden hebben wij samen met RFH en de OR, in een co-creatietraject, gezamenlijk gewerkt aan een nieuwe regeling voor de medewerkers die thuis kunnen werken, de WERK-regeling (Werkplek- En ReisKosten-regeling). Dit is een regeling voor de medewerkers met een niet-plaats- en tijdgebonden functie (NPT-functie). De WERK-regeling past in de huidige tijd waarin veel wordt thuisgewerkt en is gelijk voor alle medewerkers die hiervoor in aanmerking komen. Wij hebben op constructieve wijze de juiste balans gevonden tussen de fiscale mogelijkheden en onze uitgangspunten die wij tijdens dit proces aan tafel hebben besproken. Wij leggen dit onderhandelingsresultaat positief voor aan onze leden en je kan je stem uitbrengen tot donderdag 31 december 2020.

 Aanleiding
Sinds het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 werken veel medewerkers met een niet plaats- en tijdgebonden functie (NPT-functie) thuis. Inmiddels is gebleken dat het voor veel van deze medewerkers goed mogelijk is om thuis te werken. Soms met de nodige aanpassingen en uitdagingen, maar het thuiswerken biedt ook voordelen als het gaat om efficiënt werken, een goede werk-privé balans en duurzaamheid. Het thuiswerken zal de komende tijd voortduren en zal straks – zo is de verwachting – meer structureel worden dan voor de coronacrisis. Er zal een combinatie ontstaan van deels thuiswerken en deels bij RFH op locatie werken. Bij zo’n combinatie horen arbeidsvoorwaarden die dit ondersteunen, mogelijk maken en fiscaal gefaciliteerd kunnen worden.

WERK-regeling
De WERK-regeling kent 3 soorten vergoedingen:

  1. Vergoeding voor de werkplek thuis
    RFH heeft als werkgever een zorgplicht met betrekking tot een arbo-verantwoorde werkplek. Het gaat hier om de werkplek bij RFH, maar ook om de werkplek thuis. De medewerker heeft de plicht om zijn werkplek thuis goed in te richten. Dit kan met de vergoeding van € 500,- (1 keer per 5 jaar) die hiervoor beschikbaar wordt gesteld.
  1. Basisvergoeding
    Dit is een vaste vergoeding van € 43,30[1] netto per maand (naar rato van het dienstverband), omdat de medewerker kosten maakt als thuis wordt gewerkt. Denk hierbij o.a. aan de kosten voor elektriciteit-, water- en gasverbruik, koffie/thee, wc-papier en de internetverbinding. Ook kan de medewerker de vergoeding gebruiken om op een zogenaamde werkhub te werken.
  1. Reiskostenvergoeding woon-werkverkeer
    De huidige vergoedingswijze van het woon-werkverkeer kan vanaf januari 2021 niet meer, omdat de fiscale regels wijzigen. Als er geen woon-werkverkeer plaatsvindt, kan geen reiskostenvergoeding worden toegekend. De reiskostenvergoeding wordt uitsluitend toegekend als de medewerker reist naar zijn RFH-standplaats. Om de vergoeding toe te kennen moet hij inchecken. Let op: dit is nieuw voor de medewerkers met een NPT-functie. De hoogte van de reiskostenvergoeding blijft gelijk aan de afspraken die daarover in de cao (p. 38) staan.

Ongewijzigd voor medewerkers met plaats- en tijdgebonden functie
Nogmaals, deze nieuwe regeling geldt uitsluitend voor de medewerkers met een NPT-functie. Dit zijn de medewerkers die thuis kunnen werken. Voor de overige medewerkers, de medewerkers met een plaats- en tijdgebonden functie, verandert reiskostenvergoeding woon-werkverkeer niet. Deze blijft op de gebruikelijk wijze worden toegekend en uitbetaald.

Meer weten?
Bekijk hier het addendum via onderstaande link. Daarin staat meer gedetailleerde informatie.

Stemprocedure
Via de onderstaande stem knoppen in het ontvangen mailbericht kan je jouw stem uitbrengen over het onderhandelingsresultaat van de  (thuis) werkregeling. Je kan je stem uitbrengen tot en met donderdag 31 december. U kunt ook via de volgende link uw stem uitbrengen: https://stemmen.cnvvakmensen.nl/

Indexatiedepot oude pensionregeling NN
Wij hebben ook tijdens de corona crisis de afgelopen maanden meerdere keren met RHF gesproken over het indexatie depot van de oude pensioenregeling bij NN. Wij kunnen jullie via deze nieuwsbrief informeren, dat wij onlangs akkoord hebben bereikt met RFH over de wijze waarop de indexatie van de oude pensioenregeling zal plaatsvinden. Wij hebben met RFH een overeenkomst ondertekend die als addendum aan de cao zal worden toegevoegd. We hebben vastgelegd dat de oude pensioenregeling bij NN de komende 5 jaar lang onvoorwaardelijk en met een vast percentage zal worden geïndexeerd. Onvoorwaardelijk; dus we zeggen het in 1 keer toe. En een vast percentage; we zeggen dus ook nu al hoeveel. Na afloop van die 5 jaar stopt het helaas. Vanaf dat moment blijft het opgebouwde pensioen gelijk. De indexatie vindt voor het eerst per 1 januari 2021 en voor het laatst per 1 januari 2025 plaats. Zie de bijlagen onderaan deze nieuwsbrief voor de inhoud van de Addendum.

Tot slot wensen wij iedereen toch fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2021!

Heb je vragen of opmerkingen dan kan je ons bereiken via de onderstaande contactgegevens of heb je vragen omtrent het coronavirus & werk dan kan je meer informatie vinden via de onderstaande link:

https://www.cnvvakmensen.nl/themas/coronavirus

Souleiman Amallah               
Bestuurder CNV Vakmensen    
s.amallah@cnvvakmensen.nl                
06-20522211             

[1] Dit is € 2,- per dag, maar daar dan omgerekend naar een vaste vergoeding per maand.

Downloads