Update vierde en vijfde onderhandelingsronde cao Royal FloraHolland

Op 9 en 11 april vonden de vierde en vijfde onderhandelingsrondes plaats met de vakbonden CNV, FNV en de directie van RFH. De cao-onderhandelingen bij Royal FloraHolland blijven een complexe puzzel. We hebben de voorstellen van RFH, inclusief het idee voor een cao á la carte, grondig besproken. Dit concept zou werknemers meer keuzevrijheid bieden, zoals het omzetten van vakantiegeld naar maandelijkse betalingen en flexibeler omgaan met verlof. Via deze nieuwsbrief brengen wij je op de hoogte van deze onderhandelingen.

Hoofdpunten van bespreking:

Arbeidsvoorwaarden: Er is gesproken over arbeidstijden, duurzame inzetbaarheid, de keuzemogelijkheid voor kantoorpersoneel om 36, 38 of 40 uur per week te werken, en vergoedingen zoals reiskosten, stagevergoedingen en koude toeslagen.
Looneisen: Onze eis van een loonstijging van 7% per 1 april 2024, voor een cao-looptijd van één jaar, staat nog ver af van het openingsbod dat tijdens de derde ronde is gedaan door RFH.
Vakbondsfaciliteiten: We hebben gekeken naar het verbeteren van de manier waarop vakbondsinformatie wordt gecommuniceerd binnen RFH.

Speciale aandachtspunten:

Verzwarende arbeidsomstandigheden: we hebben RFH aangespoord een beter bod te doen dan hun voorstel van € 0.18 per uur voor orderpickers in de koelcellen. We willen een toeslag vergelijkbaar met die bij AH geldt.
Ouderenbeleid waarbij na moeten worden gedacht over de zwaarte van het logistieke proces naarmate de medewerker de pensioenleeftijd bereikt.
Groeischaal loon: de huidige groeischaal duurt te lang; we willen deze in de nieuwe cao verkorten.
Verlofspaarregeling (VSR): wij dringen aan op het versoepelen van deze regeling.

Na de schorsing heeft de directie van RFH om extra tijd gevraagd om een totaalpakket te kunnen vormen op basis van onze prioriteiten. Mede door de meivakantie is de volgende sessie gepland voor woensdag 15 mei, waar we ons uiterste best zullen doen om tot een nieuwe cao te komen.

Crisisteam verlof/feestdagen

We hebben met RFH afgesproken om een crisisteam (door RFH taskforce genoemd) te formeren om de nieuwe verlof- en feestdagrekenregels te herzien, na veel onduidelijkheid en frustratie over het registreren van arbeidstijden en verlofuren via de systemen Ortec en Protime. RFH erkent de frustraties en boosheid van medewerkers. De komende week wordt een meldpunt geopend om de klachten te inventariseren en aan te pakken. Wij roepen jullie dan ook op om eventuele klachten aan mij te mailen (s.amallah@cnv.nl ) en/ of aan je teammanager te melden.

Belangrijkste cao-punten en het openingsbod van RFH

  1. Arbeidstijden: er is uitgebreid gesproken over voorstellen die meer zeggenschap over arbeidstijden en een gezonde balans tussen werk en privé beogen. Problemen met het huidige tijdregistratiesysteem zijn aangekaart, en RFH is opgeroepen deze snel op te lossen. RFH stelt voor om een werkgroep op te zetten om onze voorstellen ten aanzien van arbeidstijden verder uit te werken                                     
  2. Fysieke ouderenbeleid: Gezond ouder worden binnen RFH is een aandachtspunt welke een aanpassing verdiend in de cao. De wens is van de vakbonden om een maatwerkafspraak in de cao te maken die medewerkers de mogelijkheid geeft om vanaf 55 jaar een aanpassing te maken aan de normtijden.
  3. Groei in de schaal: medewerkers bij RFH doen er gemiddeld 15 jaar over om hun max salaris te behalen.
  4. Verlofspaarregeling RFH: nogmaals bij RFH aangegeven dat medewerkers flexibel hun plus of overuren wil sparen in de VSR regeling en niet met voorwaarde om aangesloten 4 weken verlof te moeten opnemen.
  5. Loon en vergoedingen: RFH heeft een openingsbod gedaan met beperkte financiële ruimte, bestaande uit een looptijd van 24 maanden met een structurele loonsverhoging van 3% per april 2024 en 2025. Verder stelt RFH voor om de vergoedingen voor reiskosten en thuiswerken aan te passen naar het fiscale maximum en staat open voor discussie over een koudetoeslag en verhoging van het aanvullende geboorteverlof.

Hieronder hun voorstellen op een rij:

  • Koude toeslag: € 0,18 per uur
  • Thuiswerkvergoeding: € 2,35 per dag (fiscaal maximum)
  • Reiskosten woon-werk: € 0,23
  • Reiskosten zakelijk: € 0,29 per km
  • Aanvullend geboorteverlof: naar 100% van max dagloon
  • Stagevergoeding: opnemen in de cao

Vervolgstappen

De vijfde cao-ronde werd als constructief ervaren, maar de vakbonden hebben nog steeds bedenkingen bij het loonbod van RFH in relatie tot de looptijd. Er wordt nog steeds aangedrongen op een reële compensatie voor inflatie en koopkrachtverlies. Er is vooruitgang, maar er moet realistisch naar de loonkwestie worden gekeken, mede door de huidige tekorten op de arbeidsmarkt. De zesde onderhandelingsronde is op  woensdag 15 met als ultieme doel om te komen tot een nieuwe cao RFH. Uiteindelijk hebben de vakbondsleden het laatste woord!

Maak jouw collega’s lid voor inspraak op de cao

Maak jouw collega’s nu lid van CNV Vakmensen zodat zij meteen kunnen beslissen over jouw cao in 2024. Wat willen wij in onze cao? Is het resultaat voldoende om daarmee in te stemmen? Dat is dan aan jou en jouw collega’s. Jij ontvangt per geworven lid een cadeaubon t.w.v. €20,-! Maak ze nu lid voor maar € 24,- voor de eerste 6 maanden via: Maak jouw collega lid van CNV!

Cao-traject online

Online kun jij jouw aanvullende ideeën plaatsen, stemmen op een idee van iemand anders, kun je al je vragen kwijt, het nieuws volgen over dit cao-traject en ook altijd reageren. Ga hier naar de cao-pagina. Samen kunnen we het belang van een sterke vakbond benadrukken, met het einddoel om tot cao afspraken te komen die nodig zijn om jou baan leuker te maken, duurzamer en gebaseerd op onderwerpen die zich nu afspelen op de werkvloer.

Met vriendelijke groet,
Namens de onderhandelingsdelegatie van CNV,

Souleiman Amallah
Onderhandelaar CNV Vakmensen
s.amallah@cnvvakmensen.nl
0620522211

Downloads