Werkgevers nog steeds niet bereid verder te praten over cao Tuinzaadbedrijven

Werknemers in de Tuinzaadsector hebben het eindbod voor een nieuwe cao Tuinzaadbedrijven afgewezen en aangedrongen op verdere onderhandelingen met de werkgevers. Werkgevers zijn echter niet bereid een beter bod te doen. Acties lijken onvermijdelijk en we zijn druk bezig om medewerkers in de sector te informeren en te mobiliseren. Hierbij een update en antwoord op veelgestelde vragen. En we gaan door!

Op maandag 12 februari hebben werknemers in de Tuinzaadsector het eindbod voor een nieuwe cao Tuinzaadbedrijven afgewezen en aangedrongen op verdere onderhandelingen met de werkgevers. Op 1 maart vond een gesprek plaats, maar de werkgevers bleven bij hun standpunt, wat tot teleurstelling leidde en de situatie onveranderd liet. Acties zijn onvermijdelijk en zijn we op dit moment druk bezig met onze kaderleden om mensen te informeren en te mobiliseren. De afgelopen weken hebben we geflyerd bij verschillende bedrijven en bijeenkomsten georganiseerd. En we gaan door!

Wat hebben we tot nu toe gedaan?

  • Flyeractie:
    • Op 11 en 12 maart hebben we flyers uitgedeeld aan de poorten van bedrijven in de omgeving van Enkhuizen. We bezochten Syngenta, Enza, Incotec, Pop Vriend, Pan American en Bayer (Monsanto);
    • Op 27 maart deelden we flyers uit bij Bejo Zaden, Hazera en Groot en Slot;
    • 3 april geflyerd bij Rijk Zwaan en Syngenta in De Lier;
  • Medewerkersbijeenkomsten op 18 maart en 2 april organiseerden we een bijeenkomsten speciaal voor medewerkers. Tijdens deze bijeenkomsten hebben wij het cao-proces en de stand van zaken besproken.
  • Op 10 april een vakbondsvergadering in De Lier. We hebben we gebrainstormd over de verschillende actievormen met als doel druk te organiseren om de werkgevers te bewegen om alsnog met een beter cao-voorstel te komen.

Weinig kennis bij medewerkers over de cao en vakbondsrechten

Wat we hebben ervaren, is dat weinig medewerkers ervaring hebben met actie voeren, onvoldoende op hoogte te zijn van het cao-traject en niet goed weten wat hun rechten en plichten zijn. Dat was voor ons aanleiding om een overzicht te maken van veelgestelde vragen. Dit overzicht is bedoeld om medewerkers te voorzien van heldere en toegankelijke informatie over het cao-proces, vakbondsrechten, en de mogelijkheden voor actievoeren. We hopen dat het zal bijdragen aan een beter begrip en betere betrokkenheid van de medewerkers bij deze belangrijke onderwerpen.

Een document met veelgestelde vragen vind je in de bijlage.

Actiecomité en mobilisatie van medewerkers

Na de afwijzing van het eindbod hebben de vakbonden samen met de cao-commissie besloten om een actiecomité op te richten. Dit comité, bestaande uit kaderleden van verschillende bedrijven, zal de medewerkers in de Tuinzaden informeren en mobiliseren. We gaan maandagavond 15 april met kaderleden weer in overleg om het vervolg met elkaar te bespreken en een planning op te stellen voor de komende weken.

Hoe verder?

De meerderheid van onze leden heeft het eindbod verworpen. We hebben de werkgevers gevraagd om alsnog met ons betere afspraken te maken. Dat hebben ze tot op heden helaas niet gedaan. Wij zijn nu weer aan zet en gedwongen om in beweging te komen.  Met als uiterste middel dat we een ultimatum moeten stellen en tot stakingsactie of werkonderbrekingen over moeten gaan. Dat doen we alleen wanneer daar draagvlak voor is. Deze acties zijn erop gericht een nieuwe cao af te dwingen. Dat hebben we ook kenbaar gemaakt tijdens het OR-platformoverleg op 10 april bij Pop Vriend in Andijk. Wij hopen dat we samen met het OR-platform de druk bij de werkgevers verder kunnen opvoeren. We zullen de komende weken de flyeractie uitbreiden en met het actiecomité ludieke acties uitwerken.

Wordt lid van de WhatsApp groep: blijf op de hoogte van alles rond de cao

CNV Vakmensen stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar haar leden over de stand van zaken rond de cao. Als je nog directer op de hoogte wilt worden gehouden, kun je ook lid worden van onze WhatsApp groep. Ook je collega’s die geen lid zijn, kunnen daar lid van worden. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep, kun je op je telefoon deze link gebruiken. Meer informatie kun je ook vinden op www.cnvvakmensen.nl/tuinzaden .

Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar.

Jeroen Warnaar
Bestuurder CNV
M: +31 6-20354990
j.warnaar@cnvvakmensen.nl

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error