Update cao onderhandelingen KCB

Op vrijdag 4 december heeft de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen het cao overleg met de directie van KCB voortgezet. Wij hebben teruggeblikt op een aantal onderwerpen van eerdere gesprekken en daarnaast zijn er een aantal nieuwe onderwerpen en voorstellen besproken. Lees hieronder verder over de voorgang van de cao onderhandelingen.

Terugblik
Het overleg werd gestart met een terugblik naar de het vorige gesprek. Tijdens dat gesprek hadden wij wederom gevraagd naar de resultaten van de werkgroep die zich bezighield met onderwerpen als duurzame inzetbaarheid en de generatiepact. Ons werd toen verteld dat er geen concrete voorstellen uit de werkgroep voortgekomen zijn maar dat de werkgever wel een voorstel wilde doen om het voor medewerkers vanaf 60 jaar mogelijk te maken een dag minder te werken. Ik heb jullie in de vorige nieuwsbrief uitleg gegeven over de inhoud van deze aanvullende regeling. Jullie hebben massaal gereageerd op het voorstel en de reacties waren niet positief, dit heb ik gedeeld met jullie werkgever. De directie is toch van mening dat het een interessant voorstel kan zijn en zal hierover aanvullende informatie met jullie delen.

Omdat het geen voorstel vanuit de vakbond is heb ik jullie werkgever gevraagd om de medewerkers nader over te informeren indien zij hun voorstel willen laten staan. Aanvullende informatie tref je in de bijlage.

Voorstellen CNV Vakmensen
Naar aanleiding van de afgelopen overleggen en het uitblijven van een voorstel met betrekking tot duurzame inzetbaarheid hebben wij voorgesteld om opnieuw een werkgroep op te richten die zich gedurende de looptijd van de nieuwe cao bezig zal houden met dit onderwerp. Werkgever, medewerkers en de vakbond zullen betrokken zijn bij de nieuwe werkgroep om ervoor te zorgen dat wij tot concrete voorstellen zullen komen. Daarnaast lijkt het ons goed ons te laten adviseren door een extern bureau dat gespecialiseerd is op het gebied van duurzame inzetbaarheid en leeftijdsbewust beleid.

Wij hadden namens de leden een voorstel gedaan over de standplaatsen, er bestaat hier veel onduidelijkheid over. Wij hebben nu het volgende tekstvoorstel liggen dat hopelijk meer duidelijkheid zal geven; Een KCB-kantoor kan zijn het hoofdkantoor, rayonkantoor of een bijkantoor. De beweging naar de toekomst is dat iedereen een kantoor krijgt als standplaats. De standplaats is het kantoor waar of van waaruit een werknemer gewoonlijk werkzaamheden verricht. Wanneer het voor de voortgang of de continuïteit van de werkzaamheden noodzakelijk blijkt te zijn, kan aan de werknemer worden opgedragen tijdelijk in een ander rayon zijn functie uit te oefenen. Over de duur en het moment van de inzetbaarheid wordt vooraf overleg gepleegd. Bij inzet langer dan 1 maand wordt deze situatie, inclusief afspraken over de extra reistijd, schriftelijk vastgelegd.

Ook rondom het schrijven van reistijden bestaat er momenteel enige onduidelijkheid. In de bijlage staat een tekstvoorstel die hopelijk beter leesbaar en eenduidig is. De directie zal erop toezien dat de cao in alle rayons op de juiste wijze zal worden nageleefd.

Wij hebben daarnaast onder de aandacht gebracht dat er ongelijkheid lijkt te bestaan binnen de rayons over artikel 3.6 H die de compensatie van overwerk bepaalt voor medewerkers in schaal G of hoger. De conclusie is dat deze medewerkers geen recht hebben op overwerktoeslag maar zij zullen voor overwerk wel worden gecompenseerd in tijd.

Voorstellen werkgever
Jullie werkgever heeft een aantal voorstellen gedaan, één daarvan ging over consignatie in de weekenden en avonden. Momenteel krijgt een medewerker die in het weekend wordt geconsigneerd een consignatievergoeding van 50 euro. Daarnaast kan de werkgever een hele dag opschrijven indien hij wordt geconsigneerd. Werkgever stelt voor dat men voortaan per uur 5,60 ontvangt en alleen de gewerkte uren mag opschrijven. Wanneer je dus niet wordt opgeroepen ontvang je 9 maal 5,60.  

Wij hebben gereageerd dat dit een zware verslechtering is van de huidige regeling en dat onze leden hier niet mee akkoord zullen gaan. De directie heeft daarom het voorstel gewijzigd; Indien een medewerker wordt opgeroepen mag hij het dagdeel waarin hij is opgeroepen (4 uur) opschrijven als werktijd. Voor de overige uren ontvangt de medewerker de consignatievergoeding van 5,60 euro per uur.

Voor de avondconsignatie geldt dat de tijd tot de eindtijd waarop de laatste werkzaamheid wordt afgerond, geldt als gewerkte tijd. Voor dit deel worden de gewerkte uren gecompenseerd inclusief de eventueel voor die uren geldende toeslag. Voor de resterende tijd tot de eindtijd van de consignatie geldt de consignatievergoeding van 5,60 per uur.

Aanvullende informatie over het consignatie voorstel staat in de bijlage. Daarnaast heeft de directie nog andere voorstellen gedaan en op ons verzoek een aantal cao teksten verduidelijkt. Voor een overzicht van de voorstellen van de werkgever en de tekstvoorstellen verwijs ik je naar de bijlage.

Wat nu?
Ik verneem graag van jullie als er vragen of opmerkingen zijn. De gesprekken zullen op vrijdag 11 december worden voortgezet en ik neem dan graag jullie vragen en opmerkingen mee.

Mede namens de onderhandelingsdelegatie: Ellen Knook, Pancho van Dijk en Jeroen Nouland en de CNV-ambassadeurs: Hay Peters, Esther Boelhouder, Roelof Zijnge, Jac Kardolus en Karlijn Breedveld.

 

Soraya Faez
Bestuurder CNV Vakmensen
E: s.faez@cnvvakmensen.nl

 

 

 

 

 

Downloads