Vervolg cao-onderhandelingen van KCB

Op woensdag 4 oktober 2023 zijn de onderhandelingen over de nieuwe cao van het KCB verder gegaan. We hebben alle voorstellen nogmaals doorgenomen en zijn dieper op de inhoud ervan ingegaan. Het volgende hebben we besproken.

Nieuwe loonvoorstel en langere looptijd cao
Tijdens de 2de onderhandelingsdag heeft KCB een nieuw voorstel op tafel gelegd voor de loonontwikkeling en de looptijd van de cao. Dit houdt het volgende in. KCB doet het voorstel om per 1 januari 2024 de lonen met 6% te laten stijgen en per 1 januari 2025 met 3%. De looptijd van de cao is, volgens het voorstel van KCB, daarmee 24 maanden. Wij hebben aangegeven dat we alleen kunnen instemmen met een looptijd langer dan 12 maanden als het loonvoorstel hiertoe aanleiding geeft. Een loonstijging van gemiddeld 4,5% per jaar zien we niet als een goed bod van het KCB. Daarnaast hebben we aangegeven dat ons voorstel, structureel 150 euro bruto en structureel 8% per 1 januari 2024, ver van dit voorstel af ligt. Ook de structuur van ons voorstel, een bedrag in geld én een percentage, is geheel anders dan alleen een percentage. Ons doel was juist om de lonen van de medewerkers in de lagere schalen met een groter percentage te laten stijgen dan de medewerkers die verder in de loongebouw zitten. KCB zal over een loonvoorstel nogmaals nadenken en op de volgende onderhandelingsdag met een reactie komen. 

Reactie KCB op voorstellenbrief
Tijdens deze 2de onderhandeling bespraken we ook de andere onderwerpen uit de voorstellenbrief. In de bijlage staat de CNV-voorstellenbrief nogmaals opgenomen.
In het kort de reactie van KCB op de voorstellen:

  • Gezondheid. Voor het stimuleren van de gezondheid van medewerkers zal er een werkgroep worden opgericht. De mogelijkheid voor een sportabonnement en een interne sportruimte wordt hierbij onderzocht. 
  • Aantal uur per dag. KCB gaf aan dat het in de praktijk voor inspecteurs al mogelijk was om te vragen om 4 uur per dag te werken. Er vindt dus al maatwerk plaats. 
  • Ontwikkeling. Een leer-werkrekening was volgens het KCB niet nodig omdat er al ruimhartig met de aanvraag van cursussen en opleiding wordt omgegaan. Hiervan gaf het KCB diverse voorbeelden. Voor het onderwerp studieovereenkomst wil het KCB een tekstvoorstel met hierin duidelijke voorwaarden opstellen waarbij nadrukkelijk alleen voor opleidingen die niet noodzakelijk zijn voor je huidige functie er een studieovereenkomst met een terugbetalingsverplichting kan worden afgesproken. Dit tekstvoorstel zal met CNV Vakmensen worden afgestemd.
  • Vitaliteitsregelingen. KCB gaf aan dat de de regeling van een 4 daagse werkweek voor een medewerker boven de 60 jaar financieel gunstiger voor de medewerker is dan de 80-90-100 regeling. Met voorbeelden wil KCB dit aan jullie laten zien. 
  • Sparen van vrije tijd voor pensioen. KCB is van mening dat er voldoende verlofspaarmogelijkheden (voor pensioen) zijn. Per jaar kan er maximaal 130 seniorendagen worden gespaard. KCB wil dit saldo bij de ADV-uren toevoegen in het jaar nadat deze zijn opgebouwd. 
  • Reiskostenvergoeding. KCB wil de reiskostenvergoeding aanpassen aan het fiscaal gelden maximum. Voor 2024 zal dit € 0,23 per kilometer zijn. KCB is ook bereid om het maximaal aantal kilometers enkele reis aan te passen van 40 naar 60 kilometer. 
  • Rouwverlof. Voor rouwverlof pleit KCB voor maatwerk en wijzen ze op de ruime regeling die in het personeelshandboek is opgenomen. Deze regeling houdt in dat rouwverlof niet alleen mogelijk is bij familieleden maar ook bij andere dierbaren.
  • Voor de jublieumuitkering wil KCB aansluiten bij hetgeen fiscaal mogelijk. Voor een dienstverband van 12,5, 25 en 40 jaar is een gratificatie mogelijk. 
Daarnaast stonden we kort stil bij het onderwerp pensioen en het herschrijven van de cao-teksten. Voor het herschrijven van de cao-teksten zal ik samen met 2 ambassadeurs van het KCB en een afvaardiging van het KCB de cao-teksten bekijken om deze eenvoudiger, duidelijker en logischer te maken. Voor het onderwerp pensioen is het goed om op te merken dat het pensioencontract met ASR aan het einde van dit kalenderjaar afloopt. Hiervoor zijn gezamelijke pensioenoverleggen met ons ingepland. Ik zal jullie hierover apart informeren. 

Constructief overleg
We kijken terug op een constructieve cao-onderhandeling waarbij we goede stappen hebben kunnen zetten. We realiseren ons echter ook dat we er zeker nog niet zijn. Over met name de looptijd van de nieuwe cao en het loonvoorstel bestaan flinke verschillen. We hopen dat KCB onze argumenten voor een redelijke loonstijging ter harte neemt en met een positieve reactie bij het volgende cao-overleg zal komen. 

Op 6 november a.s. staat het volgende cao-overleg op de planning. Uiteraard houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen in het cao-traject!

Volg de onderhandelingen op de voet: word lid van de WhatsApp groep
CNV Vakmensen stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar haar leden over de stand van zaken in de onderhandelingen. Als je nog directer op de hoogte wilt worden gehouden, kun je als CNV-lid van onze WhatsApp groep lid worden. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep kun je op je telefoon de link gebruiken of de QR-code scannen met de camera van je telefoon. Deze gegevens tref je in de bijlage aan. 

De cao online
Verder kan iedereen, lid of geen lid, ook meepraten op de cao-pagina KCB, vragen stellen of iets aan de orde brengen. Je hebt geen account nodig. Dit is ook
voor je collega’s die (nog) geen lid zijn maar wel een mening hebben over de cao en willen meepraten. Meer informatie over de cao KCB, kun je vinden op jouw
cao-pagina.

Maak je collega lid!
Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven

Nog geen lid? Word lid en stem mee over de cao. Voor meer informatie: 
www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/.

Met vriendelijke groet,
Namens de delegatie van CNV Vakmensen,
Ellen Knook
Frans Flisijn
Pancho van Dijk
Tineke Spaargaren
Elisa van den Boogert
(ambassadeurs CNV Vakmensen)

Jaap Bosma (bestuurder CNV Vakmensen)
E: j.bosma@cnvvakmensen.nl
Laura Vermeulen (bestuurder CNV Vakmensen)
E: l.vermeulen@cnvvakmensen.nl

 






 

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error