Constructieve eerste onderhandelingsronde

Op donderdag 12 november heeft de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen overleg gehad met de directie van KCB over de nieuwe cao. Tijdens dit overleg hebben wij ons voornamelijk gericht op onderwerpen die vallen onder duurzame inzetbaarheid en een leeftijdsbewust beleid. Wij hebben een constructief overleg gehad waarin verschillende zaken zijn behandeld. Lees hieronder verder over de voortgang van de cao- onderhandelingen en deel je mening.

De nadruk van het overleg lag bij onderwerpen die te maken hebben met duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Wij willen graag afspraken maken die voor alle medewerkers goed en nuttig zijn en niet enkel voor een bepaalde groep. Dit in acht nemend hebben we de volgende zaken besproken:

  • De mogelijkheid om de uitkering voor het aanvullend geboorteverlof aan te vullen tot 100%, deze wordt nu voor 70% uitgekeerd door UWV
  • Aanvullen van het zorgverlof tot 100%. Momenteel ontvangen medewerkers 70% van hun loon wanneer ze zorgverlof opnemen.
  • Beleid met betrekking tot rouwen op het werk. Uit onderzoek van CNV Vakmensen is gebleken dat een groot deel van werkenden in Nederland dat te maken krijgt met verlies van een dierbare, daar niet voldoende tijd en ondersteuning voor krijgt op het werk. Wij willen graag bespreken hoe het beleid bij KCB momenteel is en op welke manier medewerkers geholpen kunnen worden met rouw om te gaan. Werkgever stond hier erg positief tegenover.
  • Onderzoek seniorenregeling: in de vorige cao is er afgesproken dat een werkgroep zich over dit onderwerp zou buigen gedurende de looptijd van de cao. Er zijn hier echter geen concrete voorstellen uit gekomen. Tijdens het overleg is de optie besproken om medewerkers de mogelijkheid te geven om structureel vier dagen per week te werken.

    De werkgever is gekomen met het volgende voorstel dat wij graag aan jullie willen voorleggen: ‘’Wij stellen voor de aankoop van verlof voor medewerkers van 60 jaar en ouder te verruimen van 104 uur naar 134 uur per jaar. Voorwaarde voor het gebruik maken van deze verruiming is dat de aangekochte uren, de 130 senior uren en de ADV-uren op regelmatige wijze ingepland worden. Ook betekent de keuze voor deze regeling dat deze keuze permanent is tot het moment van pensionering.

    Om 4 dagen te kunnen gaan werken gebruiken medewerkers hun 104 uren ADV, hun 130 uur uit de seniorenregeling en kopen zij 134 verlof uren per jaar. Met deze 368 uur wordt het dan mogelijk om 46 weken gedurende 32 uur te werken. De resterende 6 weken kunnen dan opgenomen worden als verlof. Hiervoor voldoen de 222 verlofuren die gelden voor medewerkers ouder dan 60 jaar. Dit wordt nog aangevuld met de wettelijke verlofdagen (Feestdagen). Het arbeidscontract blijft bij deze regeling ongewijzigd dus de secundaire arbeidsvoorwaarden en het pensioen wijzigen niet”.
  • Werkkostenregeling en persoonlijk budget: het idee dat er nu ligt is om artikel 7.2 en 7.3 gelijk te maken voor alle medewerkers. Dat betekent dat ook parttime medewerkers die na januari 2018 in dienst zijn gekomen, de volledige eindejaarsuitkering ontvangen en dat dit niet meer naar rato wordt verrekend. Daarnaast stelt werkgever voor om het gedurende het hele jaar mogelijk te maken om de eindejaarsuitkering of een deel daarvan uit te betalen wanneer een medewerker het voor een cursus, een fietsregeling of iets anders nodig heeft. Op deze manier heeft de medewerker de vrijheid om het budget in te zetten zoals deze dat zelf wil. 

Wij hebben een constructief overleg gehad en zien ruimte om tot een goede cao te komen. Er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt omdat wij eerst alle onderwerpen willen bespreken om tot een totaalpakket aan afspraken te komen dat wij zullen voorleggen aan onze leden.

Zoals hierboven al genoemd ben ik benieuwd naar jullie mening over het voorstel van de werkgever om een extra regeling aan huidige seniorenregeling toe te voegen om medewerkers de mogelijkheid te geven minder te werken. Stuur mij een e-mail of bespreek het met één van de ambassadeurs van CNV Vakmensen.

Mede namens de onderhandelingsdelegatie: Ellen Knook, Pancho van Dijk en Jeroen Nouland en de CNV-ambassadeurs: Hay Peters, Esther Boelhouder, Roelof Zijnge, Jac Kardolus en Karlijn Breedveld,

Soraya Faez
Bestuurder CNV Vakmensen
E: s.faez@cnvvakmensen.nl
M: 06 20 43 61 65