Cao Bos en Natuur: leden aan zet

Op 22 januari is er wederom onderhandeld over de cao Bos en Natuur. In juli 2018 hebben we afgesproken dat er een aantal huiswerkopdrachten door de sociale partners moesten worden gedaan. Dit betrof teksten van de cao, functiewaardering van de landschappen en een visie op de toekomst van de sector.

Eind vorig jaar zijn de meeste huiswerkopdrachten afgerond en konden we inhoudelijk met de cao-onderhandelingen aan de slag. Dit heeft geleid tot onderstaand bod van werkgevers waarover wij met jullie willen overleggen. Dit kan per post/e-mail of op de komende ledenvergaderingen.

In de afgelopen periode hebben wij meerdere malen onderhandeld over de cao Bos en Natuur.
De werkgevers vertelden ons dat er weinig ruimte is voor een loonsverhoging.
Een ander punt is dat bij Natuurmonumenten er nog sprake is van toezeggingen vanuit een oud salarisgebouw (uitloopperspectief) ten opzichte van het huidige loongebouw. Dit maakt dat ongeveer 160 mensen meer verdienen dan de in de cao genoemde lonen. Natuurmonumenten wil het hogere salaris vastzetten totdat het schaalsalaris (door cao-verhogingen) het totale loon overstijgt. 

De werkgevers in bos en natuur willen eerst deze twee punten afhandelen voordat de andere punten worden uitonderhandeld. De verkenning van elkaars bedoelingen en achtergronden is nu helder. Nu moeten er knopen doorgehakt worden en daar hebben wij jullie hulp bij nodig!

Wij organiseren ledenvergaderingen voor alle werkenden in de sector op:

  • 11 februari om 19.30 uur te DEN BOSCH, Verkadefariek, Boschdijkstraat 45.
  • 12 februari om 19.30 uur te ZWOLLE, Nieuwe Buitensociëteit, Stationsplein 1.

Ben je niet in staat te komen, stuur dan je mening naar de bestuurders CNV Vakmensen en FNV.

Alle voorstellen van werkgevers en bonden kun je in de bijlage lezen.

Werkgevers willen eerst een akkoord op loon en uitloopschalen voordat zij verder willen onderhandelen. Daarom is jouw mening van belang!

Geef je collega een kopie van deze nieuwsbrief en kom naar de ledenvergadering. Dit is de eerste keer in 14 jaar dat we jullie uitnodigen voor een ledenvergadering. Graag leggen wij uit wat er tot nu toe gebeurd is en bespreken we samen de strategie hoe we verder willen.

We zien jullie graag op een van de ledenvergaderingen. We willen graag weten hoeveel kopjes koffie en thee we klaar mogen zetten, dus meld je voor 7 februari a.s. aan bij charlotte.vanbosstraten@fnv.nl

Voor de volledige tekst van de gezamenlijke nieuwsbrief verwijs ik jullie naar de bijlagen.

Jacqueline Kraan
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 48
E: j.kraan@cnvvakmensen.nl

Downloads