Concept transitieplan Zoetwaren en webinar

Op 1 juli 2023 is de nieuwe Wet Toekomst Pensioenen (Wtp) ingegaan. Hierdoor veranderen alle pensioenregelingen in Nederland, ook de pensioenregeling van de Zoetwaren. In een separate nieuwsbrief vragen we jou om wel of niet in te stemmen met het Transitieplan.

Het was van belang om afspraken te maken over de toepassing van de toekomstige pensioenregeling. De werkgeversorganisatie VBZ heeft samen met vakbonden CNV Vakmensen, FNV en de Unie (samen de sociale partners) afspraken gemaakt. Deze afspraken zijn vastgelegd in een Transitieplan.

Pensioen is een collectieve arbeidsvoorwaarde. Dit is opgenomen in de cao en het is uiteindelijk aan onze leden om aan te geven of zij kunnen instemmen met de gemaakte afspraken in het Transitieplan. We zijn bij het maken van afspraken over de nieuwe pensioenregeling uitgegaan van de premie die momenteel door werkgevers en werknemers betaald wordt (dat is samen 30% van de pensioengrondslag).

De gemaakte afspraken
Je kunt via deze link een samenvatting van de gemaakte afspraken in het transitieplan downloaden, via deze link kun je het hele transitieplan downloaden.
Wanneer je deze nieuwsbrief per post ontvangt, dan kan je de samenvatting en het hele transitieplan vinden op onze website. Ga naar www.cnvvakmensen.nl/caos  en type zoetwaren in het cao zoekveld en kijk onder "meer downloads".

Deelnemen aan de Teams vergadering
Vakbonden CNV Vakmensen en FNV organiseren voor de leden die daar behoefte aan hebben een Teams vergadering op woensdag 31 januari van 19.30 tot 21.00 uur. Hier kan je eventuele vragen stellen. Wil je deelnemen aan deze online bijeenkomst? Stuur dan een e-mail aan j.jonker@cnvvakmensen.nl. We sturen je dan een link toe zodat je kunt deelnemen.

Positief over de inhoud nieuwe regeling
Wij vinden dat wij met de sociale partners goede afspraken hebben kunnen maken. Het bureau wat ons ondersteunt bij de overgang naar de nieuwe regeling heeft uitgerekend dat bijna iedereen erop vooruit gaat in de nieuwe regeling. Dat komt omdat de nieuwe regeling eerder de mogelijkheid biedt om te indexeren. Daar tegenover staat dat het in mindere tijden weliswaar mogelijk is, dat je pensioen wat minder wordt, maar met de solidariteitsreserve kunnen we dat zoveel mogelijk compenseren.

Belangrijke uitgangspunten voor ons zijn:

  • We kiezen voor een solidaire premieregeling.
  • De nieuwe pensioenregeling geeft een goed en toekomstbestendig pensioen in overeenstemming met de ambitie van de oude regeling.
  • Behouden van wat niet hoeft te wijzigen.
  • De huidige pensioenen worden ingevaren in de nieuwe regeling.
  • Iedereen behoudt tenminste wat hij heeft opgebouwd, anders gaan we in overleg met het pensioenfondsbestuur om te bezien of de geplande overgang op 1-1-2025 door kan gaan of wordt uitgesteld.
  • Risico’s zoals arbeidsongeschiktheid- en nabestaandenpensioen blijven collectief verzekerd.
  • Er wordt een solidariteitsreserve gevormd die als doel heeft om dalingen in uitkeringen zoveel mogelijk te voorkomen. Ook voor mensen die bijna met pensioen gaan.
  • De ambitie is om bij de verdeling van reserves oog te hebben voor compensatie doorsneepremie en inhaalindexatie.

Deze afspraken worden waargemaakt in de nieuwe regeling. Wij zijn positief over de gemaakte afspraken en wij raden jullie dan ook aan in te stemmen met het transitieplan.

Stemmen over de gemaakte afspraken
De stemming gaat over hoe we de pensioenregeling aanpassen. Je kunt dus niet stemmen of je het een goede wetswijziging vindt, daar gaat deze stemming niet over.
Aan jou vragen wij of je kunt instemmen met de afspraken die zijn gemaakt. Je kunt dit laten weten door te stemmen via de nieuwsbrief die je later vandaag ontvangt.

Stemmen kan tot woensdag 7 februari 2024.

Juliana Jonker
j.jonker@cnvvakmensen.nl
M:  06 2203 1816