Werkgevers Openbaar Vervoer hebben geen cent te makken?

Op 5 november hebben vakbonden met werkgevers voor de derde maal onderhandeld over jullie cao. Hoe deze onderhandelingen zijn verlopen, lees je hieronder.

Waar staan we nu?
In onze laatste nieuwsbrief hebben we jullie geïnformeerd over de 4 punten waar CNV Vakmensen afspraken over wensen te maken met de werkgevers, namelijk:

  • Looptijd van 1 jaar
  • Werkgelegenheidsgarantie
  • Een “eerder stoppen met werken-regeling”
  • Een beloning voor jullie inzet

Op 5 november hebben cao-partijen gedeeltelijke consensus kunnen bereiken over 3 van de 4 punten. Dit is waar we nu staan:

  • Looptijd van 1 jaar
  • Een gelegenheidsgarantie tot 1 juli 2021 voor al het rooster gebonden personeel. De werkgelegenheidsgarantie in artikel 100 cao liep af op 1 juli 2020
  • Partijen spreken af dat zij spoedig na het afsluiten van een cao in een werkgroep een regeling gaan uitwerken die het mogelijk maakt om eerder te stoppen met werken. De opdracht die deze werkgroep meekrijgt zal heel concreet worden geformuleerd. De intentie is dat de werkgroep voor 1 april 2021 deze opdracht heeft uitgewerkt.

Dan blijft er nog 1 punt over, namelijk de beloning voor jullie inzet. Werkgevers geven aan dat zij geen cent te makken hebben. Zij geven aan dat zij gezien de financiële situatie waarin zij nu verkeren het zich absoluut niet kunnen permitteren om een eenmalige beloning te betalen. Dit vinden wij uiteraard erg spijtig. Wij zijn namelijk nog altijd van mening dat jullie inzet van het afgelopen jaar beloond dient te worden.

Hoe nu verder?
Op 20 november praten partijen weer verder. Deze datum is het er op of er onder. Op deze datum willen we een resultaat bereiken waar alle partijen zich in kunnen vinden.  Verder moeten we dan ook de opdracht voor werkgroep “ eerder stoppen met werken” scherp en duidelijk op papier zetten, zodat de werkgroep aan de slag kan.

Uiteraard zullen wij jullie spoedig na 20 november weer informeren.

Vragen?
Heb je vragen en/of opmerkingen dan kun je deze mailen naar h.chikhi@cnvvakmensen.nl

Met vriendelijke groet mede namens de onderhandelingsdelegatie,

Hanane Chikhi                                            
Bestuurder CNV Vakmensen