Update onderhandelingen cao MUMO

Op 2 oktober jl. is er voor het laatst een nieuwsbrief geweest over de stand van zaken bij de CAO onderhandelingen in multimodaal. En wij vonden het zinvol om jullie weer bij te praten over de voortgang.

Waar staan we nu?
Er is op 28 september een eindbod gekomen vanuit de werkgevers met 2 keuzes:

- Een loonsverhoging van 1,5% met terugwerkende kracht vanaf 1-1-2020

Of:
- Een loonsverhoging van 1% met terugwerkende kracht vanaf 1-1-2020
- En een budget van € 250.000 per jaar voor de RVU- vrijstellingsregeling

Normaal brengen wij een eindbod in stemming bij onze leden, maar nu vonden we dat geen goed idee. Het budget van de RVU -vrijstellingsregeling is namelijk niet uitgewerkt en op die manier kunnen wij jullie als leden niet goed adviseren over wat wij van het eindbod vinden.

Nieuw formeel cao-overleg

Op 20 oktober is er een extra overleg geweest over de uitwerking van de eerder stoppen met werkenregeling. Dit geeft aanleiding tot een nieuw formeel overleg. Als er een nieuwe onderhandelingsdatum is laten we jullie dit weten. Wij vinden het heel erg belangrijk dat er een zorgvuldig, uitgewerkte eerder stoppen met werken-regeling tot stand komt. We begrijpen dat jullie geduld op de proef wordt gesteld. Maar dit kost tijd, en we doen onze uiterste best om hier het beste van te maken voor jullie.

Online bijeenkomst leden en niet-leden

We willen ook graag jullie mening horen en daarom zullen we op korte termijn online meetings organiseren om jullie vragen te beantwoorden en een verdere toelichting te geven.



Extra uitleg over: regeling eerder stoppen met werken

Voor wie?
Het pensioenakkoord geeft aan dat je maximaal 3 jaar voor je AOW-gerechtigde leeftijd gebruik moet kunnen maken van de regeling; mits dit afgesproken is in jouw cao.

Wat ligt er nu op tafel?
Op dit moment ligt optie 2 op tafel, met het ter beschikking gestelde bedrag jaarlijks van € 250.000 om degenen die er qua leeftijd voor in aanmerking komen 1 jaar eerder te stoppen met werken. Maar zoals gezegd, komt er een nieuwe datum waarover we verder gaan praten met de VWMO over deze - eerder stoppen met werken – regeling.

Waarom?
Omdat in het verleden de VUT is afgeschaft, en de pensioenleeftijd te snel omhoog is gegaan hebben vakbonden hard geknokt om het pensioenakkoord. Daarin is afgesproken dat eerder stoppen met werken per cao vastgelegd kan worden. Jullie hebben immers veel onregelmatigheid in jullie werktijden, en dat maakt het een zwaar beroep. En daarom vinden wij dat werknemers met een lange staat van dienst eerder moeten kunnen stoppen met werken.


In het bovenstaande verhaal lees je dat we spreken met de VWMO. Alleen daar zit op dit moment alleen Arriva als werkgever bij aan tafel. Voor Qbuzz en Keolis geldt dat zij zich moeten conformeren aan de afspraken die gemaakt worden. Keolis was aanwezig bij het eerste overleg en is daarna niet meer aangesloten maar laat de belangen behartigen door de VWMO (oftewel Arriva). Qbuzz is niet welkom omdat zij geen lid zijn van de VWMO. Maar heeft al toegezegd zich te conformeren aan de afspraken die gemaakt worden.

We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen.

Namens FNV en CNV

Sijtze de Bruine           (CNV vakmensen)

Marijn van der Gaag   (FNV persnonenvervoer)