Cao-resultaat OV in crisistijd

Geen loonsverhoging. Wèl een baangarantie voor een grote groep werknemers. En een maximale inspanning van de cao-partijen om te komen tot een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken. Dat zijn de belangrijkste punten uit het vanavond bereikte onderhandelingsresultaat over een nieuwe cao openbaar vervoer.
Het is, eerlijk gezegd, geen cao-resultaat waar we erg blij van worden. Maar we zitten met elkaar in een ongekende crisis. Dat realiseren we ons goed. De vervoersbedrijven blijven op dit moment alleen overeind dankzij zware financiële steun van de overheid. Hoe dat volgend jaar gaat, is hoogst onzeker. We weten ook niet of en wanneer het aantal reizigers zich weer gaat herstellen. Onder die omstandigheden beseffen we dat er op dit moment geen ruimte is voor een loonsverhoging. Maar we vinden het wèl teleurstellend dat de werkgevers zelfs geen ruimte zagen voor een geste voor al jullie inzet in de afgelopen tijden.

Eenjarige cao

We hebben bewust een cao afgesproken met een korte looptijd van één jaar (van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021). Dat geeft ons de mogelijkheid om al in de eerste helft van volgend jaar, als de situatie hopelijk is verbeterd, weer na te gaan denken over de volgende cao. Hopelijk dan wel weer met een normale loonsverhoging. Die zit er dit keer dus helaas niet in. Wel kun je natuurlijk gewoon rekenen op de gebruikelijke periodieke verhogingen van je salarisschaal.

Werkgelegenheid

In de cao is een werkgelegenheidsgarantie (tot 1 juli 2021) afgesproken voor al het roostergebonden personeel in vaste dienst. We hadden dit graag voor álle werknemers afgesproken. Maar dat bleek helaas niet haalbaar. 

Eerder stoppen met werken

Een ander belangrijk punt voor ons tijdens de onderhandelingen was de wens om een regeling af te spreken voor oudere werknemers. Zodat iedereen op een gezonde manier de eindstreep kan halen. De werkgevers zijn bereid om hierover afspraken te maken. Er komt een werkgroep die de mogelijkheden van een regeling onderzoekt, waarbij werknemers ervoor kunnen kiezen om – in de drie jaar voorafgaande aan de AOW-leeftijd – minder te gaan werken of zelfs te stoppen met werken. Op vrijwillige basis uiteraard. De werkgroep presenteert uiterlijk 1 april 2021 een uitgewerkt voorstel.

Wat vind je ervan?

Het woord is nu aan jullie, onze leden. Binnenkort ontvang je het volledige onderhandelingsresultaat en kun je hierover stemmen. We horen dan graag je mening! Als je vragen of opmerkingen hebt, laat het weten.

Hanane Chikhi
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 20 74 88 51
E: h.chikhi@cnvvakmensen.nl