Spoorwegvakbonden gaan in overleg met NS, acties gaan vooralsnog door

Op 6 september heeft NS een uitnodiging gestuurd met een hernieuwd cao-bod . In de brief vraagt NS aan ons om het cao overleg te hervatten. Inmiddels hebben wij dit als gezamenlijke vakbonden (FNV, VVMC en CNV Vakmensen) onderling besproken. Wij zien dit als een eerste stap van NS en de inhoud van deze brief geeft ons aanleiding om met NS in overleg te gaan.

Ultimatum blijft van kracht; stakingen gaan vooralsnog door

We zijn er echter nog lang niet, want NS blijft nog altijd ver verwijderd van onze eisen, zoals we die in ons ultimatum van 5 augustus hebben neergelegd. NS zal echt nog flinke stappen moeten maken voordat wij over een goed cao onderhandelingsresultaat kunnen gaan spreken. Nogmaals: daar zijn wij nu nog dus ver vandaan! Daarom zie je verder onderaan in deze nieuwsbrief de oproep om vrijdag te gaan staken in Noordwest en West. Let goed op: we staken niet om te staken, maar om resultaat te bereiken. Dus als dat resultaat er is, krijg je een andere nieuwsbrief van ons.

Hier gaat het om:

Werkdruk, waardering en koopkracht: dat is in een notendop de inzet. Een goede cao is essentieel om mensen binnen te krijgen en binnen te houden. Een cao met een salaris, waarvoor mensen graag bij NS komen werken en met afspraken, waarmee je naast je baan bij NS weer een sociaal leven kan hebben en weer gezond de eindstreep kan halen.

Kortom, een cao die helpt om fluitend naar en aan het werk te gaan. Jullie strijd is ook in het belang van de reizigers. Want de NS-directie heeft het bedrijf tot op de schil uitgeperst. Daardoor is de dienstregeling al afgeschaald en zijn treinen opgeheven. De sociale veiligheid, service en reisassistentie staan gigantisch onder druk. Het tij moet keren. Een goede cao is essentieel om de 1.400 vacatures in te vullen en mensen te behouden. En dat is ook in belang van de reizigers.

Ons ultimatum blijft daarom ook onverkort van kracht. Dit betekent ook dat de aangezegde stakingen (op 9, 13 en 15 september) gewoon doorgaan!

Stakingsoproep vrijdag:
FNV, VVMC en CNV Vakmensen roepen jou en je collega’s bij NS op tot een 24-uursstaking. De eerstvolgende staking is op vrijdag 9  september in de regio’s Noordwest en West. De regio’s Oost, Zuid en Noord volgen op dinsdag 13 september en de regio Midden sluit deze stakingsgolf op donderdag 15 september af. In deze nieuwsbrief lees je wat je moet doen als je gaat staken.

Wie staken er vrijdag?

Iedereen met de volgende standplaatsen. Ook al werk je bij Instandhouding/NedTrain, je houdt de regio-indeling van NSR aan. Almere, Alkmaar, Amsterdam (inclusief Watergraafsmeer), Den Helder, Haarlem, Hoorn, Schiphol (inclusief Ringlijn), Zaandam, Leidschendam, Dordrecht, Leiden, Den Haag (inclusief Binckhorst) en Rotterdam; dit geldt ook voor de medewerkers van Internationaal met één van deze standplaatsen.

Wat zijn de tijden?

  • Van 07.00 uur tot de volgende dag 6.59 uur: Instandhouding/NedTrain
  • Van 04.00 uur tot de volgende dag 03.59 uur: al het andere NS-personeel
     

Hoe laat meld ik mij waar?

Je meldt je bij aanvang dienst op je eigen stakingslocatie. Je kunt gewoon gebruik maken van de faciliteiten als koffie, thee, toilet en locker. Het wordt aangeraden tijdens de staking geen gebruik te maken van de pauzepas.

Rijden er treinen in de regio die staakt?

Er zullen nog wel treinen rijden. Want als jouw standplaats bijvoorbeeld Utrecht is en jij volgens jouw dienst naar Den Haag heen en weer moet rijden, dan rijd jij gewoon naar Den Haag heen en weer. En de regionale vervoerders rijden op hun lijnen.

Wat zijn je rechten als je gaat staken?

Wij hebben een Q&A gemaakt waar we antwoord geven op de meest gestelde vragen over staken. Je kunt de vragen en antwoorden vinden op Staking bij NS | CNV Vakmensen

Stakingsformulieren

Om te kunnen staken moet je geregistreerd worden als staker. In de bijlage vind je een stakingsformulier. Print die uit, vul het in en neem die mee naar de stakingslocatie. Heb je geen printer? We proberen op elke stakingslocatie reserveformulieren te hebben. Laten we hopen dat het niet nodig is, en er voor vrijdag een cao ligt.

Namens Jerry Pique, cao onderhandelaar NS CNV Vakmensen

Roel van Riezen    
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51602034
E: r.vanriezen@cnvvakmensen.nl

 

Bereikbaarheid Landelijk Actiecentrum CNV Vakmensen
Op stakingsdagen vanaf 07.00 tot en met 17.00 uur via 030 7511450 of via actiens@cnvvakmensen.nl
Op niet stakingsdagen/werkdagen vanaf 08.30 tot en met 17.00 uur via 030 7511450 of via actiens@cnvvakmensen.nl

 

Downloads