Cao-onderhandelingen Wilhelmsen gestart

Op woensdag 29 november jl. hebben FNV Havens en CNV Vakmensen onderhandeld met Wilhemsen over een nieuwe cao. Tijdens dit overleg werden de cao-voorstellenbrieven gepresenteerd en toegelicht. Hieronder de hoofdpunten van het overleg.

Inzet vakbonden

FNV Havens en CNV Vakmensen hebben hun krachten gebundeld en zijn naar aanleiding van de grote input van de leden gekomen tot een gezamenlijke voorstellenbrief. Tijdens het overleg hebben wij onze cao-inzet gepresenteerd. Vakbonden willen onder andere tot de volgende afspraken komen:

  • Een cao die ingaat op 1 januari 2024;
  • Naast koopkrachtbehoud ook koopkrachtverbetering;
  • Verhoging van de vaste en de variabele onregelmatigheidstoeslag. 

Niets, noppes nada
FNV Havens en CNV Vakmensen zijn door Wilhelmsen bijgepraat over de geschiedenis en de resultaten van het bedrijf. De werkgever stelt dat toepassing van het APC-systeem grote impact heeft op de loonkosten die alsmaar stijgen. Conclusie van Wilhelmsen is dat door de cao-voorstellen van vakbonden een te grote kloof gaat ontstaan tussen de omzet van het bedrijf en de kosten (cao-lonen).
Als het aan Wilhelmsen ligt worden onder andere de volgende cao-afspraken gemaakt:

  • Een drie jarige cao;
  • Een aftopping van de automatische prijscompensatie (APC) tot een maximum van 6%;
  • Geen initiële loonsverhoging;
  • Reiskostenvergoeding naar € 0,23 per km

Daarnaast wil de werkgever een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden onderbrengen in het basisloon. Denk hierbij aan de vaste onregelmatigheidstoeslag en ‘het spaarpotje’ voor de overbrugging van het AOW-hiaat. Dit levert de werkgever een administratieve verlichting op en met een verhoogd basissalaris hoopt de werkgever aantrekkelijk te zijn op de arbeidsmarkt.

Het “goede” cao-voorstel van Wilhelmsen
Vakbonden hebben verbolgen gereageerd op het cao-voorstel van Wilhemsen. Voor de start van de cao-onderhandelingen verzekerde de werkgever ons dat we “Wilhelmsen als een goede werkgever zullen leren kennen en dat de cao-voorstellen die het bedrijf gaat doen, geen afbreuk zijn van de huidige voorwaarden”.
Kijkend naar het cao-voorstel van Wilhelmsen vragen FNV Havens en CNV Vakmensen zich het volgende af: waar blijft het “goede” cao-voorstel van Wilhelmsen en de waardering voor die door werknemers getoonde inzet?
Want naast aantrekkelijk willen zijn op de arbeidsmarkt, is het ook belangrijk om aantrekkelijk te blijven voor de huidige werknemers. En in een krappe arbeidsmark is een bedrijf niet aantrekkelijk wanneer men de APC wil aftoppen en geen initiële loonsverhoging wil afspreken. 
CNV Vakmensen en FNV Havens vinden dat de Wilhelmsen-werknemers waardering en dus een goede cao verdienen en niet alleen gezien moeten worden als een te hoge kostenpost.

Op woensdag 13 december a.s. worden de cao-onderhandelingen voortgezet. Wij houden jullie op de hoogte.

Vragen?
Stel ze gerust. Vindt je dat je collega ook echt betrokken dient te zijn en dat diegene straks ook zijn of haar mening kan geven over de cao? Des te meer leden, des te luider de stem! Ga dan naar de website CNV Vakmensen, maak je collega lid en ontvang zelf ook een extraatje. 
Wist je trouwens al dat op onze website je het hele cao-traject kunt volgen en de mogelijkheid hebt om vragen en opmerkingen te plaatsen? (Hier wordt Wilhelmsen nog Vopak Agencies genoemd, dit wordt aangepast).

Met vriendelijke groet,

Marcel Bruin en Micky van Loon, delegatie CNV Vakmensen

 

 

Downloads

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error