Harmonisatie HBTA , enquête en ledenvergaderingen

In deze ledenbrief informeren we jullie over de stand van zaken van de harmonisatie.

Mandaat november 2022

In november 2022 hebben jullie, de leden, ons mandaat gegeven om te onderhandelen over de harmonisatie. Voorwaarden hierbij zijn: gelijk werk = gelijk loon, geen verslechteringen Uitruilen/verandering van arbeidsvoorwaarden is dan onvermijdelijk maar onder de streep moet elke collega wel minstens hetzelfde overhouden als vòòr de harmonisatie. Ook willen de leden een standaard cao, voor alle medewerkers en moeten de pensioenen ook worden meegenomen (dit is uitgesteld loon).

Werkgroepen

Hierna zijn de twee werkgroepen van start gegaan om samen de cao-teksten van beide terminals naast elkaar te leggen. Na 11 sessies is er een gigantisch document uit gekomen met cao teksten die in drie categorieën verdeeld kunnen worden:

  1. Cao-tekst zonder gevolgen;
  2. Cao-tekst met enige gevolgen;
  3. Cao-tekst met grote gevolgen

De onder 2 en 3 genoemde teksten hebben financiële gevolgen gaan via de onderhandelingen worden besproken. De onder 1 genoemde zal al direct in de nieuwe cao HBTA kunnen worden geplaatst, omdat dit overeenkomt tussen de twee cao’s.

Maatmannen

Daarnaast is Human Capital Group (HCG) aan de slag gegaan met maatman berekeningen, waarbij vergelijkbare functies met salaris en overige emolumenten gecategoriseerd is. Deze vergelijking is maandag gepresenteerd door HCG. De werkgroepen hebben vraagtekens geplaatst bij een aantal formules en vergelijkingen, waardoor HCG wat aanpassingen moet doen. Over twee weken zal hopelijk de juiste vergelijking zijn gemaakt zodat we goed kunnen vergelijken wat de OBA medewerker aan salaris etc ontvangt en wat de IGMA medewerker ontvangt.

Banding

Op 25 oktober 2023 is de bespreking voor harmoniseren met de vakbonden gestart. We hebben de voorwaarden vanuit ons mandaat neergelegd bij de directie. Deze zijn akkoord waarbij HR in gesprek gaat met de Banding medewerkers of zij ook onder de nieuwe cao geplaatst willen worden. Vanuit de vakbonden geven wij het advies om dit wel te doen, omdat deze groep arbeidsvoorwaarden heeft met verschillen (kan oneerlijkheid arbeidsvoorwaarden betekenen) en betrokkenheid als een organisatie essentieel is. Bij opzetten nieuwe cao voor een HBTA is dit het moment om aan te sluiten en betrokken zijn bij het geheel, ook vanuit banding.


Pensioenen verschillen fors van elkaar

Ook de pensioenen worden met elkaar vergeleken, daarna gaan we in gesprek hoe we de verschillen daarin kunnen gelijktrekken. Deze verschillen zijn fors, Banding heeft nog een ‘Cargill’ pensioen, OBA en IGMA kennen weer andere (soberdere) regelingen waarbij ook de hoogte weer verschilt.

Verandering onvermijdelijk, onder de streep hetzelfde overhouden

Partijen zijn het eens dat uitruilen van arbeidsvoorwaarden met onder aan de streep gelijke arbeidsvoorwaarden (geen verslechtering) van groot belang om tot een nieuwe geharmoniseerde cao te kunnen komen.

Leden zijn aan zet

In de week van 6 november zetten wij de enquête uit onder onze leden. Vragen gaan over welke onderwerpen vinden jullie het belangrijkst, en welke onderwerpen we met elkaar kunnen uitruilen. Op 15 november zullen wij ledenvergaderingen houden om te bespreken wat er uit deze enquête komt. Jullie krijgen hiervoor 1u vrije tijd vanuit HBTA om hierbij aanwezig te zijn. Ook de Banding leden van CNV en FNV worden uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Wanneer: 15 november
Tijd:         14:30 -16:30 of
                22.30 uur (veegsessie voor wie ’s middags niet kan)
Waar:      In de kantine op de Westhavenweg 70

Data cao onderhandelingen

Vanuit deze ledenvergadering bepalen wij waar we het over gaan hebben met de onderhandelingen. HBTA maakt daartoe een 1e voorstel die we in januari zullen krijgen. Op 1, 8, 15 en 29 februari 2024 zullen we verder onderhandelen over de nieuwe cao. We zullen steeds tussentijds een nieuwsbrief sturen of een ledenvergadering houden als we belangrijke informatie moeten peilen bij de achterban.

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen dan kun je die onder dit bericht stellen of de kaderleden benaderen: Tonnes van Houten en Rudolph Schutz.

Uiteraard kun je ook de vakbondsbestuurder benaderen: f.toufik@cnvvakmensen.nl voor 

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error