Gouden-tijden voor Hapag-LIoyd, maar 0% loonsverhoging voor de werknemers!

Op woensdag 17 november jl. hebben CNV Vakmensen en FNV Havens onderhandeld met Hapag-LIoyd over een nieuwe cao. Tijdens dit overleg werden de cao-voorstellenbrieven gepresenteerd en toegelicht. Hieronder de hoofdpunten van het overleg.

Duizelingwekkende winstcijfers


Dankzij de hoge vrachttarieven en de grote vraag naar containers beleeft Hapag-LIoyd gouden-tijden. Nieuwsblad Transport kopte in een krantenartikel van 2 augustus 2021 dat de brutowinst van Hapag-LIoyd dit jaar richting de tien miljard dollar zal gaan. Dit zijn voorlopige cijfers gebaseerd op berichtgeving van de Duitse rederij zelf. Ook vorig jaar verdienden de containerrederijen fors veel geld aan de coronacrisis en sloot het bedrijf het jaar 2020 met 1,1 miljard nettowinst af. En 2022 belooft opnieuw een goed jaar te worden.

Inzet Vakbonden


CNV Vakmensen en FNV Havens vinden dat de zeer goede economische situatie bij Hapag-LIoyd ook moet bijdragen aan een goede cao. Tijdens het overleg hebben wij onze cao-inzet gepresenteerd (zie bijlage). Vakbonden willen onder andere tot de volgende afspraken komen:
- Een cao die ingaat op 1 januari 2022;
- Naast de automatische prijscompensatie (APC) een structurele loonsverhoging;
- Een generatiepactregeling;
- Verbetering van de geboorteverlofregeling.

Uitgangspunten werkgever


Hapag-LIoyd heeft haar visie voor de komende jaren met ons gedeeld. Het bedrijf wil onder andere een “global player” blijven en “nummer 1” zijn als het gaat om de kwaliteit ten aanzien van hun dienstverlening. Dankzij de kernwaarden “We Care”, “We Move” en “We Deliver” is het bedrijf in staat geweest “de wereld via oceanen met elkaar te verbinden”. Het bedrijf is ervan overtuigd dat deze waarden hun zal helpen met hun ambitieuze visie voor de komende jaren. Dat gezegd hebbende presenteerde Hapag-LIoyd, zonder blikken of blozen, hun cao-voorstel als volgt:
- Een tweejarig cao;
- Behoud van de APC + behoud van de huidige periodieken (2,5%);
- Een budget van 0,5% van de loonsom voor individuele verhogingen op basis van prestatie;
- Volledige betaling van WGA-Hiaat premie.

Onacceptabel voorstel


Hapag-LIoyd vindt dat ze een “deftig-voorstel” op tafel leggen. Vakbonden hebben verbolgen gereageerd op het cao-voorstel van Hapag-LIoyd. Ondanks de exorbitante winsten van afgelopen tijd biedt het bedrijf 0% initiële loonsverhoging aan.

Kijkend naar de voorstellen van Hapag-LIoyd vragen CNV Vakmensen en FNV Havens zich het volgende af: waar blijft de waardering voor die door werknemers getoonde inzet? Hoe zijn deze voorstellen te rijmen met de zeer goede bedrijfsresultaten en de wens een aantrekkelijke werkgever te willen zijn? 
De kernwaarden: “We Care”, “We Move” en “We Deliver” zien we momenteel niet terug wanneer het gaat om het afsluiten van een goede cao. Dankzij de tomeloze inzet van de werknemers is Hapag-LIoyd in staat om goud geld te cashen. De werknemers dienen mee te profiteren.

Op woensdag 1 december a.s. worden de cao-onderhandelingen voortgezet. In dit overleg zullen wij onze cao-eisen nader bespreken.

Mede namens de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen en FNV Havens,

Chantal van Binsbergen
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 3651 7437
E: c.vanbinsbergen@cnvvakmensen.nl

en Asmae Hajjari, Vakbondsbestuurder FNV Havens

 

 






Downloads