CNV Vakmensen en FNV Havens stellen Hapag-LIoyd een ultimatum

Tijdens de ledenvergaderingen van dinsdag 25 januari jl. heeft de overgrote meerderheid van de aanwezige leden aangegeven de door Hapag-LIoyd geboden initiële loonsverhoging van 0% niet te accepteren. Bijna alle leden hebben aangegeven bereid te zijn collectieve acties te voeren om eisen ten aanzien van de nieuwe cao kracht bij te zetten.

Hapag-LIoyd wijst handreiking af
Zoals jullie inmiddels weten hebben CNV Vakmensen en FNV Havens op donderdag 27 januari 2022 Hapag-LIoyd een waarschuwingsbrief gestuurd. Dit als handreiking om nogmaals met elkaar aan tafel te gaan om een cao-resultaat te bereiken met hierin een initiële loonsverhoging.

De werkgever heeft op donderdag 3 februari 2022, anderhalf uur voor de deadline, op onze brief gereageerd. Deze reactie was wederom teleurstellend. Ook nu weigert de werkgever om naast de inflatiecorrectie een initiële loonsverhoging af te spreken. De werkgever herhaalt zijn eerder gedane, en bij jullie reeds bekende, cao-voorstel, te weten:

  • Behoud van de APC + behoud van de huidige periodieken (2,5%);
  • Een budget van 0,5% van de loonsom voor individuele verhogingen op basis van “uitstekende” prestaties. Deze verhogingen zijn aan 25 werknemers uitgekeerd;
  • Volledige betaling van WGA-Hiaat premie;
  • Een verbeterde bonusregeling;
  • Een thuiswerkvergoeding van 2 euro netto per dag.

Ultimatum
Het cao-voorstel van de werkgever hebben we tijdens de ledenvergaderingen besproken. De overgrote meerderheid van de aanwezige leden wenst een initiële loonsverhoging te ontvangen. De door de werkgever geboden initiële loonsverhoging van 0% vinden jullie onacceptabel, daarnaast is deze niet in lijn met wat CNV Vakmensen en FNV Havens hebben voorgesteld.

Nu de werkgever ons niet tegemoet komt aan de gestelde cao-eisen, betekent dit dat wij uit onderhandeld zijn. CNV Vakmensen en FNV Havens hebben de werkgever op donderdag 3 februari jl. een ultimatum gestuurd, zie hiervoor de bijlage.

Acties opkomst
Indien de werkgever vóór woensdag 9 februari 2022, 12:00 uur alsnog niet akkoord gaat met de gestelde eisen in het ultimatum, dan zullen we over moeten gaan tot het voeren van vakbondsacties.  

De kaderleden zijn momenteel actief bezig met het opzetten van een actiecomité om de acties voor te bereiden. Je kunt je hiervoor opgeven bij de kaderleden.

Wij houden jullie op de hoogte en rekenen op jullie.

Met strijdbare groet,

 

Chantal van Binsbergen                                                    Asmae Hajjari

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen                             Vakbondsbestuurder FNV Havens

 

Bijlage: Ultimatum  

Downloads