Update Hapag-Lloyd: Als praten niet meer helpt, is actievoeren jouw (grond-)recht!

CNV Vakmensen en FNV Havens hebben op donderdag 3 februari 2022 een ultimatum gesteld aan Hapag-LIoyd. Nog voordat het Ultimatum vandaag 9 februari om 12:00 uur afliep reageerde de werkgever gistermiddag al. De boodschap van de werkgever was glashelder: Hapag-LIoyd gaat niet in op de eisen in het ultimatum. Het is nu tijd voor actie!

Hapag-LIoyd zorgt voor onrust


Werkgever sluit zijn ogen voor de toenemende onrust binnen het bedrijf dat alleen maar ogen heeft om de zo genoemde “KPI” – Key Performance Inidicator om enkel en alleen de klanten centraal te laten staan en de werknemer die hier zorg voor draagt, simpelweg vergeet of negeert. Termen als ‘diepe buiging’, ‘100 merciekes’, jullie zijn allemaal een ‘Max Verstappen’ gaan geheel verloren door deze houding. Op vrijdag 4 februari 2022 heeft de werkgever een digitale bijeenkomst gehouden voor alle werknemers van het Hapag-Lloyd. Tijdens deze bijeenkomst heeft de werkgever opnieuw zijn “deftige cao-voorstel” en de “verbeterde bonusregeling” onder de aandacht gebracht.

Laat je geen zand in de ogen strooien. De bonusregeling is op een aantal punten verbeterd, maar is eenmalig. Het maandsalaris wordt daar niet structureel mee verhoogd en deze bedragen tellen niet mee voor jullie pensioen en hypotheek. Bovendien wordt alles omtrent deze bonus bepaald door het hoofdkantoor van Hapag-LIoyd in Hamburg en kan ook weer buiten de bonden om worden aangepast. Daarom willen wij een échte, blijvende loonsverhoging.

Tijd voor actie


Nu de werkgever niet ingaat op onze eisen zullen we de druk op Hapag-LIoyd opvoeren. Door middel van acties zullen we moeten afdwingen dat Hapag-LIoyd alsnog op onze eisen ingaat. Niets doen is geen optie! Acties worden doorgesproken en vastgesteld door het actiecomité. Zoals jullie weten bestaat het actiecomité uit jullie collega’s. De verantwoording berust bij de vakbondsbestuurder(s) die aanwezig zijn tijdens de acties. Nu het ultimatum is verstreken zijn we gerechtigd om acties te voeren!

Actievoeren is hard nodig. Het is geen middel waar we licht over denken en toch ontkomen we er soms niet aan. Actievoeren lukt alleen als we dit samen met elkaar doen, schouder aan schouder. Actievoeren helpt alleen als het bedrijf er last van heeft. Daar gaan we met elkaar voor zorgen. De eerste actie is in gang gezet. Inmiddels hebben velen van jullie de petitie ondertekend. Dank daarvoor. Het actiecomité zal de petitie, namens de werknemers, op een ludieke wijze aan de werkgever overhandigen. Voor de vervolgactie verzoeken wij jullie om onze berichtgeving goed in de gaten te houden. Wij rekenen op jullie inzet!

Acties bij Hapag-LIoyd bekend in de haven en daarbuiten


De directie van Hapag-LIoyd weigert haar verantwoordelijkheid te nemen en het ontstane cao-conflict, met respect voor de wensen van werknemers, op te lossen. Wij gaan nu ook onze vakbondsleden, werkzaam in de container- en sjorsector over dit ontstane cao-conflict bij Hapag-LIoyd informeren. Zie hiervoor het pamflet in de bijlage. Ook zullen wij deze situatie in de media belichten en gaan we dit geschil bij de andere vakbonden in Europa onder de aandacht brengen.

Met strijdbare groet,

Mede namens het actiecomité,

Chantal van Binsbergen
Bestuurder CNV Vakmensen
T. +31 (0)6 36 51 74 37

Asmae Hajjari
Bestuurder FNV Havens
T. +31 (0)6 12 45 11 04

 

 

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag aan de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error