Cao-onderhandelingen Hapag-LIoyd opgeschort

Op woensdag 15 december jl. hebben CNV Vakmensen en FNV Havens onderhandeld met Hapag-LIoyd over een nieuwe cao. Tijdens dit overleg werden de cao-voorstellenbrieven gepresenteerd en toegelicht. Hieronder de hoofdpunten van het overleg.

0% Blijft 0%


CNV Vakmensen en FNV Havens hebben de werkgever meer tijd gegeven om in gesprek te gaan met Hamburg over onze cao-voorstellen. De extra geboden tijd heeft aan de kant van het bedrijf niet geleid tot een bod voor een initiële loonsverhoging.

De werkgever vindt wel dat de werknemers mee moeten profiteren met de “goede tijden” die Hapag-LIoyd doormaakt. Daarom zijn de bonussen, die door Hamburg worden bepaald, structureel verbeterd. Het nieuwe bonussysteem is onlangs met jullie gedeeld en tijdens het overleg aan ons toegelicht. Het bedrijf is niet bereid om een structurele loonsverhoging af te spreken en is ook niet van plan om dit in de nabije toekomst te doen.

Onacceptabel voorstel


CNV Vakmensen en FNV Havens kunnen niet ontkennen dat het bonussysteem op een aantal punten is verbeterd. Er zal in april, op basis van het behaalde resultaat in 2021, een verhoogde bonus worden uitgekeerd. Daarnaast zal “op basis van performance” een extra uitkering aan werknemers worden gedaan.

Bonussen zijn bedragen die eenmalig worden uitgekeerd. Het maandsalaris wordt daar niet structureel mee verhoogd en deze bedragen tellen niet mee voor je pensioen.

In tijden dat het slecht ging met de rederijen, werden vakbonden hiermee geconfronteerd aan de cao-tafel. CNV Vakmensen en FNV Havens hebben zich in dergelijke periodes altijd terughoudend opgesteld in het maken van afspraken over initiële loonsverhogingen. Nu Hapag-LIoyd exorbitante winsten maakt, is de werkgever niet bereid om een initiële loonsverhoging af te spreken.

Ledenvergaderingen


CNV Vakmensen en FNV Havens hebben de cao-onderhandelingen opgeschort om ledenvergaderingen te beleggen. In deze vergaderingen horen wij graag wat jullie van het cao-voorstel van Hapag-LIoyd vinden. Tevens bepalen we in deze bijeenkomsten de vervolgstappen voor dit cao-traject. De ledenvergadering worden, met inachtneming van de RIVM-richtlijnen, gehouden op:

  • Woensdag 12 januari 2022 om 12:30 uur. Locatie: Zalencentrum Rustburcht, Strevelsweg 760 te Rotterdam;
  • Woensdag 12 januari 2022 om 17:30 uur. Locatie: Zalencentrum Rustburcht, Strevelsweg 760 te Rotterdam.Wij verzoeken onze leden om zich aan te melden voor deze vergaderingen bij de kaderleden. Niet leden die lid worden tijdens de vergaderingen kunnen meestemmen.

CNV- leden kunnen zich melden bij de volgende kaderleden:
- Roy Bosschaart, Roy.bosschaart@hlag.com
- Marien, Marien.jongejan@hlag.com

FNV-leden kunnen zich melden bij de volgende kaderleden:
- Ibro Hrusto, Ibro.Hrusto@hlag.com
- Clasien Hofland Rijsdijk, Clasien.Rijsdijk@hlag.com

Wij zien jullie graag op deze belangrijke ledenvergaderingen.

Meepraten op cao-pagina

Laat ook hier op de cao-pagina horen wat je van deze situatie vindt. Ga direct naar de cao-pagina

Rest ons jullie, namens CNV Vakmensen en FNV Havens, fijne en gezonde feestdagen toe te wensen.


Met vriendelijke groet,

Namens de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen en FNV Havens,

Chantal van Binsbergen                                               Asmae Hajjari    

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen                        Vakbondsbestuurder FNV Havens