Vakbonden erkend in de reorganisatie bij EBS

Op 5 juli hebben we met de directie overleg gehad over de veranderingen die EBS noodzakelijk acht voor dit jaar om uit de slechte bedrijfseconomische situatie te komen. CNV vakmensen en FNV havens waren niet op de hoogte van de plannen van de directie. Dankzij meldingen van leden zijn we alsnog aangesloten.

Situatie EBS
De vakbonden zijn door de leden op de hoogte gebracht over de voorgenomen reorganisatie. EBS was van mening dat de vakbonden geen gesprekspartner zijn, omdat er geen gedwongen ontslagen vallen binnen de vaste contracten en wijzigingen zouden betrekking hebben op alleen de bedrijfsvoering. De vakbonden hebben verwezen naar artikel 15 en 16 van de EBS cao en genoeg reden gezien om wel ‘partij’ te zijn bij eventuele wijzigingen. Wij horen aan tafel te komen om de situatie van EBS te bespreken. In de cao staat een informatieplicht en daarnaast is een slechte(re) bedrijfseconomische situatie altijd relevant voor de werknemers en daarmee voor de vakbonden waar werknemers lid van zijn. Ook als vakbonden hebben wij hart voor de zaak en willen wij dat een bedrijf goed loopt, er werk genoeg is voor de werknemers en de salarissen kunnen voorzien in het levensonderhoud van de werknemers.

Wijzigingen in de bedrijfsvoering
EBS heeft wegens bedrijfseconomische redenen een aantal bedrijfswijzigingen aan de OR voorgelegd. Deze wijzigingen die geen directe gevolgen hebben voor de arbeidsvoorwaarden zijn een OR onderwerp en daar is de OR om instemming- en of advies voor gevraagd. De vakbonden wensen hiervan op de hoogte te worden gesteld, zodat we aangesloten blijven bij het bedrijf.

Wijzigingen arbeidsvoorwaarden
EBS was van mening dat er geen wijzigingen zouden zijn in de arbeidsvoorwaarden met de voorgenomen plannen. Geen gedwongen ontslagen en geen cao onderwerpen in het verzoek aan de OR. De vakbonden hebben uitleg gegeven waarom wel degelijk de arbeidsvoorwaarden worden geraakt en de cao afspraken hiermee zouden wijzigen. En dat kan niet zonder de vakbonden! Wij zijn contractspartij in de cao. Een roosterwijziging van vijf naar drie ploegendienst raakt het werkrooster van de werknemers, daarmee het salaris en daarmee de arbeidsvoorwaarden. En dit is in de cao geregeld. Artikel 16 van de cao geeft aan dat de vakbonden tijdig ingelicht worden en advies dienen te kunnen geven bij o.a. reorganisaties.

EBS erkent, na ons overleg, toch dat we “partij” zijn bij de besprekingen. Met partij bedoelen we geïnformeerd worden en om advies gevraagd zullen worden bij de voorgenomen wijzigingen. Daarmee blijven we aangesloten bij de situatie en kunnen we meedenken over de voor-en nadelen van eventuele maatregelen.
Zo ook op het onderwerp van vijf naar drie ploegendienst. Hoe krijg je dit zo gezond mogelijk als dat al zou worden ingevoerd?
Eventuele cao wijziging(en) wordt uiteraard weer voorgelegd aan onze leden en kan een ieder stemmen. 

We willen ook graag weten hoe het er voor staat op de langere termijn binnen de organisatie. Zijn er nog wijzigingen te verwachten dat wel gedwongen ontslagen met zich mee gaat brengen? Dat zou volgens de directie niet het geval zijn. Daarmee zijn we voor nu gerust gesteld. 

We hebben EBS aangegeven dat we voor de zekerheid een sociaal plan willen afspreken na de zomer. Mochten er toch onverhoopt andere uitkomsten zijn dan EBS nu hoopt met de wijzigingen, dan hebben de werknemers een vangnet. Eind deze week horen we of EBS hieraan wil mee werken.

Wij houden jullie op de hoogte,

 

Met vriendelijk groet,

Fadua Toufik 

Downloads

Heb jij nog vragen of opmerkingen?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error