Uitnodiging ledenvergadering & Sociaal plan overleg EBS

Op 26 oktober jl. hebben we met de directie overleg gehad over het concept sociaal plan welke als ‘vangnet’ opgesteld kan worden. Van de zomer hebben we hoofdlijnen vanuit de vakbond aangegeven en werkgever heeft deze verwerkt in een concept plan. Tevens hebben we aangestipt welke onderwerpen er ook nog op de plank liggen: nieuwe cao operationeel en nieuwe cao kantoorpersoneel.

Hoe ziet een sociaal plan er uit

Het concept zoals werkgever het voor zich ziet is ons voorgelegd en daar hebben we 26 oktober over gepraat. 
In een sociaal plan is het belangrijk dat er zaken geregeld zijn die gunstiger zijn dan de wet- en regelgeving (cao). Alles wat al in de wet of cao staat hoef je dan niet opnieuw uit te vinden. Denk hierbij aan een werk naar werk traject, herplaatsingstraject in de organisatie, maar ook een ontslagvergoeding die recht doet aan je dienstjaren, waardering, inzet van de jaren dat je hebt gewerkt voor de werkgever. 

We hebben uitgebreid stil gestaan bij passende arbeid en herplaatsing als jouw functie overbodig zou worden. We hebben ook lang gesproken over het afspiegelingsbeginsel (wie er het eerst uit moet bij gedwongen ontslagen). En ook bij de vraag waar kan je te werk worden gesteld in geval van een passende functie herplaatsing. Dit alles gaan we jullie vertellen in aanstaande ledenvergadering.

Werkgever gaat in het concept sociaal plan uit van een transitievergoeding, die vele malen lager is dan de ontslagvergoeding in artikel 15 cao. Waarom zouden we dit accepteren?

Alle zaken die in het concept sociaal plan staan zijn, met uitzondering van een mobiliteitsplan, wettelijk geregeld en de cao is geldig! Werkgever gaat nadenken over de ontslagvergoeding zoals opgenomen in hun plan.

Vele andere discussiepunten neemt werkgever over en volgt daarin de regelgeving.

23 november horen we welke zaken er zijn overgenomen door werkgever in het sociaal plan en of we tot een sociaal plan kunnen komen, welke we kunnen voorleggen aan de leden.

Wijzigingen in de bedrijfsvoering?

We hebben eerder aangegeven dat werkgever wegens bedrijfseconomische redenen een aantal bedrijfswijzigingen aan de OR heeft voorgelegd. Deze wijzigingen hebben geen directe gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden. De structuurwijziging en verkopen kraan 92 is de OR mee akkoord. En het onderdeel roosterwijziging dat ligt nog ter instemming bij de OR. 
De eventuele wijzigingen zullen dan in de nieuwe cao opgenomen moeten worden. Of dat haalbaar is voor de volgende onderhandelingen weten we niet.
De cao loopt voor operationeel eind dit jaar af. Dus zullen wij de achterban moeten raadplegen over wat er wenselijk is vanaf 2024.
Daarom houden we een ledenvergadering op:

Datum: 29 november 2023
Tijdstip: 13 uur (operationeel)
17 uur Kantoor
20 uur (operationeel)
Waar: Atlas  hotel, Groene Kruisweg 11 Spijkenisse

Zorg dat je er bij bent, want zowel het sociaal plan als de inzet voor een nieuwe cao worden besproken.

Voor kantoorpersoneel is er langere tijd onderhandeld over een eigen cao en ook met jullie willen we bespreken wat daar uit is gekomen. Op 23 november zullen we nog een keer bij elkaar komen om het onderhandelingsresultaat te ontvangen en bespreken. Er zijn een aantal belangrijke thema’s zoals ouderenregeling, overwerk en consignatiediensten die we nog moeten beslechten.
Daarom een apart tijdstip om bij elkaar te komen. Wees er bij, want het gaat over jouw arbeidsvoorwaarden. Jij hebt daar een stem in als vakbondslid! Is je collega nog geen lid, maar wil wel stemmen over deze cao dan kun je nog lid worden.

Graag tot de 29e!

Met vriendelijk groet,

Michael Muilenburg en Rutger Post (kaderleden)

Fadua Toufik (vakbondsbestuurder)

 

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error