Uitstel pensioen verdient extra aandacht SZW

Studies naar mogelijkheden om in de zogenaamde zware beroepen langer dan 40 jaar te kunnen doorwerken missen een belangrijk element, vindt CNV Vakmensen. En dat is het (werken met) onderdeel gevaarlijke stoffen.
Wat is op lange termijn het effect van gevaarlijke stoffen op de gezondheid. Dat element wil CNV Vakmensen meer terugzien. De bond vraagt het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) om dit aspect in te brengen in nieuwe regelgeving.

Volgens voorzitter Piet Fortuin van CVN Vakmensen gaat het erom dat blootstelling aan (gevaarlijke) stoffen een verzwarende factor kan zijn. Die wordt nu vaak niet meegenomen in de afweging of een uitgestelde pensioendatum reëel is.

“Op aandringen van onze leden in de sector industrie is dit op de agenda gezet van de commissie GSW van het ministerie SZW. Het betreft dan de zogenaamde regelgeving rondom Grenswaarden Stoffen op de Werkplek (GSW). Deze week bespreekt die commissie dit onderwerp.”

Doorgaans zijn bijvoorbeeld volcontinu-ploegendiensten en gecompliceerde werkomgeving dé argumenten binnen de langer-doorwerkendiscussie. Maar volgens CNV Vakmensen hoort daar dus ook de blootstelling aan stoffen bij belangrijke afweging of langer doorwerken kan, of niet kan.
 

Veilig én gezond

Fortuin: “Er gelden immers al nationale SER- en Europese richtlijnen over maximale dagelijkse blootstelling aan fijnstoffen (CMR) en chemische stoffen (ECHA). Wij stellen dat er, naast dagelijkse blootstelling, zoiets is als een optelsom richting einde loopbaan. Dat vereist aangepaste regelgeving. Langer doorwerken is daarom volgens CNV Vakmensen alleen mogelijk als dit zowel veilig als gezond kan.”