Noodpakket van het kabinet op een rij

Het kabinet kondigde dinsdag 17 maart een ingrijpend noodpakket aan om de (economische) gevolgen van de wereldwijde Coronaviruscrisis te bestrijden. Naast extra geld voor de zorg worden uitstel van belasting, voorschotten voor ondernemers, versnelling van procedures en kwijtschelding van sommige kosten in het vooruitzicht gesteld. In de periode april tot en met juni gaat dat al om 10-20 miljard euro. Het CNV is blij met deze economische adempauze die het kabinet biedt, maar vraagt wel extra aandacht voor uitzendkrachten

CNV-verzoek ingewilligd

Voorzitter Piet Fortuin stelt in een reactie “dat het kabinet zich van haar sterkste kant toont en zekerheid toont in onzekere tijden. Dit kabinet biedt een lichtpuntje in een tijd waarin zoveel op losse schroeven staat. Het kabinet geeft werkgevers 90% compensatie voor het doorbetalen van de salarissen. Een operatie van ongekende omvang. De miljardeninjectie om alle salarissen door te betalen, waarom het CNV afgelopen vrijdag dringend verzocht, is hiermee grotendeels gehonoreerd.”

Prijs

Piet Fortuin acht het van groot belang dat werknemers de prijs van deze crisis niet hoeven te betalen. “Voor het CNV is die waarborg van loondoorbetaling - het kabinet garandeert 90 % - van groot belang.”

Flexwerkers

Fortuin is nog niet overtuigd of uitzendkrachten voldoende profiteren: “Een groot deel van hen staat nu al op straat. Cruciaal is dat zij nu niet buiten de boot vallen en meeprofiteren van deze maatregelen. Dit moet nog goed worden uitgewerkt.”

Uitstel van belasting

ZZP’ers en ondernemingen met personeel krijgen van het ministerie van Financiën 3 maanden uitstel van betaling van belastingen. Dit betreft de afdracht van inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting, de omzetbelasting en de loonbelasting.

Normaal gesproken zou de belastingdienst daar 4 procent rente over vragen (omdat er te laat wordt betaald). Minister Hoekstra belooft dat deze rente “tot vrijwel nul” - tot 0,01 % - zal worden verlaagd. Verzuimboetes hoeven niet te worden betaald.

Verlaging inkomstenbelasting

Ondernemers kunnen verlaging van vennootschapsbelasting aanvragen. Voor zzp’ers zal meetellen dat alvast een verlaging van de inkomstenbelasting mag worden aangevraagd.

Minister Wobke Hoekstra gaf aan dat er soepel zal worden gereageerd op aanvragen. Hij zei tevens dat alle genomen kabinetsmaatregelen tijdelijk zijn, maar met de ruimte om te worden verlengd als de omstandigheden daarom vragen.

Ernstig

Volgens Hoekstra is de situatie ernstig. Hij sluit niet uit dat sommige ondernemers of ondernemingen ondanks alle maatregelen toch failliet zullen gaan.

Noodloket voor 4 mille

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken kondigde aan dat een noodloket wordt ingesteld om overbruggingskredieten te verstrekken aan mkb-bedrijven die de deuren moesten sluiten (horeca, culturele instellingen, reisorganisaties, touringcarondernemingen). Het gaat om een vaste tegemoetkoming van 4.000 euro. Een exacte toelichting over welke bedrijven hiervan mogen profiteren en onder welke voorwaarden, geeft het ministerie later en op korte termijn.