'Je hoeft niet meer te komen, vrijdag is je laatste dag'

Het leek hem zo’n leuk stagebedrijf. Hij had vorig jaar zelf gesolliciteerd bij de grote autodealer in Naarden en was meteen aangenomen. Ruim een half jaar is hij aan de slag, als in maart de coronacrisis uitbreekt. Dan wordt hij zonder pardon naar huis gestuurd. Kyle vraagt zich af of dat zomaar kan en schakelt het CNV in.
De eerste liefde is op dat moment al over. “In het begin was het daar heel leuk. Ik kreeg echt een warm welkom en had het gevoel dat ik er wat kon leren. Contact met klanten, verkoopgesprekken voeren. Maar daar kwam het uiteindelijk helemaal niet van. Ik was meer bezig met klusjes waar niemand zin in had: vloeren vegen, auto’s wassen en kentekenplaatjes vastplakken voor de fotoshoots. Toen ik er wat langer werkte, merkte ik ook hoe giftig de sfeer soms was, ook onderling. Dus nee, wat dat betreft is het niet erg dat ik daar weg ben.”

Intimiderend

Maar terugkijkend op die woensdagmiddag in maart weet hij nog goed dat de mededeling hem rauw op zijn dak viel. “De leidinggevende riep me bij zich. Je hoeft niet meer te komen, zei hij, vrijdag is je laatste dag. Ik heb nog gevraagd hoe dat dan zat met mijn contract. Toen werd hij heel dominant, intimiderend. Denk maar niet dat je ergens recht op hebt, zei hij. Ik ben die vrijdag de deur uitgelopen, er was geen afscheid of zo, de eigenaar heeft me niet eens gedag gezegd.”

Geen inkomen

Van de ene op de andere dag zit Kyle zonder werkstage én zonder inkomen. “Ik verdiende zo’n 1.300 euro. Daar ging nog wel veel af aan reiskosten, want ik ging elke dag met het openbaar vervoer van Nijkerk naar Naarden. Dus ik hield er uiteindelijk zo’n 900 euro van over. Dat was ik opeens kwijt. Ik had echt een probleem, want ik kon m’n rekeningen niet meer betalen. Nou weet ik ook wel: het was crisis in die tijd, ook bij die autodealer. En een stagiair zoals ik knikkeren ze er dan als eerste uit. Maar ik was er toch boos over en heb de bond gevraagd of dat zomaar kon.”

Fout gehandeld

Een jurist van CNV Vakmensen concludeert al snel dat de werkgever fout heeft gehandeld. Eric volgt namelijk een opleiding als bbl-student, waarbij studenten 4 dagen werken en 1 dag naar school gaan (‘bbl’ staat voor beroepsbegeleidende leerweg). Bij een bbl-stage ligt de nadruk, anders dan bij een gewone stage, meer op werken dan op leren. Er is sprake van een gezagsverhouding, arbeid en loon. In dat geval is er dus gewoon sprake van een arbeidsovereenkomst, stelt de CNV-jurist. Die arbeidsovereenkomst kun je als werkgever niet zomaar beëindigen.

Schikking

CNV Vakmensen spant een rechtszaak aan, maar voordat het zover komt kiest de werkgever eieren voor zijn geld. De zaak wordt geschikt, voor een ontslagvergoeding van bruto 5.000 euro. “Ik ben echt heel blij met de hulp van het CNV”, zegt Kyle. “De jurist heeft er echt werk van gemaakt en me uitstekend geholpen. Van school heb ik in die tijd helaas weinig steun gehad, die wilde vooral de relatie met het stagebedrijf goed houden.”

Opsteker

De uitkomst is een opsteker voor bbl-studenten die ook vanwege de coronacrisis zijn ontslagen. CNV Vakmensen geeft hen het advies om zich daar niet zomaar bij neer te leggen en het ontslag aan te vechten. Belangrijk is wel dat ze dat op tijd doen, want na twee maanden verloopt de wettelijke vervaltermijn.