Hotelschoonmakers op grote schaal naar huis gestuurd

Hotelschoonmakers moeten er alert op zijn dat ze niet onterecht op hun uren worden gekort. Het gaat om hotelschoonmakers die flexibele uren maken, omdat de hoeveelheid werk afhankelijk is van de hotelbezetting.
Die waarschuwing komt van Jan Kampherbeek, onderhandelaar bij CNV Vakmensen. “Veel hotelschoonmakers worden nu naar huis gestuurd omdat er geen werk is. We waarschuwen schoonmakers die onregelmatig werken – afhankelijk van de bezetting van de hotelkamers – om goed te letten op hun rechten. Ze mogen niet onevenredig worden gedupeerd vanwege de corona-crisis.”

Minder werk

Omdat bijna alle hotels te kampen hebben met annuleringen, is er ook veel minder werk voor de hotelschoonmakers. Kampherbeek hoort nu over schoonmaakbedrijven die de cao-regeling voor min- en plusuren ‘misbruiken’, door schoonmakers naar huis te sturen of voor heel weinig uren aan het werk te houden. “In de cao hebben we een regeling voor min-max-uren. Dan werk je tijdelijk minder uren, die je dan later weer inhaalt. Zo’n regeling is absoluut niet bedoeld voor de zeer ingrijpende situatie die zich nu voordoet. We willen echt voorkomen dat mensen nu massaal thuis komen te zitten met een kolossaal saldo aan min-uren, die ze later in het jaar nooit meer in kunnen halen. Dat hebben we de werkgevers ook laten weten.”

Recht op uren

CNV Vakmensen wil daarom dat er een maximum wordt gesteld aan het aantal min-uren dat schoonmakers opbouwen. “Verder wijzen we de schoonmakers er ook op dat ze goed moeten kijken naar het gemiddeld aantal uren dat ze in de afgelopen drie maanden hebben gewerkt. Dat is het minimale aantal uren waarover ze sowieso recht hebben op salaris.”

Werktijdverkorting moet soepeler

Om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen, doen veel werkgevers een beroep op de regeling voor werktijdverkorting. In sommige sectoren met grote landelijk opererende bedrijven, zoals de schoonmaak, doet zich daarbij een probleem voor, zegt Kampherbeek. “Grote landelijk opererende schoonmaakbedrijven hebben in sommige regio’s grote problemen. Veel schoonmaakwerk valt daar weg. Toch komen ze niet in aanmerking voor werktijdverkorting, omdat er in andere regio’s voldoende werk is. We willen dat de overheid daar soepeler mee omgaat en ook oog heeft voor de regionaal soms zeer ingrijpende gevolgen. Werktijdverkorting moet dan regionaal mogelijk zijn.”

Meldpunt

Hotelschoonmakers die vragen hebben, kunnen terecht bij het meldpunt van CNV Vakmensen.