CNV pleit voor coronasteun tot eind 2021

Het kabinet moet de coronasteun niet eerder afbouwen totdat de laatste vaccinatie is gezet. Het nieuwe steunpakket moet daarom tot in het najaar perspectief bieden. Hiervoor pleit het CNV.
"Iedere vorm van eerdere afbouw leidt tot massale ontslagen. Een aantal sectoren staat nu echt op omvallen. De kappers- en schoonheidsbranche bijvoorbeeld, heeft weinig perspectief meer. Hetzelfde geldt voor de detailhandel. Ook in de industrie dreigen er flinke klappen te vallen", aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.  

Duizenden ontslagen

"We overzien de mokerslag nog niet die deze huidige lockdown teweegbrengt aan de economie. Momenteel staan we aan de vooravond van flink wat reorganisaties. In 2020 teerden ondernemers nog op hun reserves. Maar die zijn nu vaak op waardoor er voor duizenden mensen ontslag dreigt. Het kabinet moet daarom lange termijn perspectief bieden met een uitgebreider steunpakket. Voordat de laatste prik is gezet, moet de steun niet worden afgebouwd." 

Britse variant

Het CNV verwacht dat de huidige lockdown ook tot na 8 februari voortduurt. De perspectieven zijn slecht: de Britse variant grijpt te snel om zich heen. "Wij steunen alle maatregelen die leiden tot het terugbrengen van het coronavirus. Maar de economische schade is nu hoger dan bij de vorige lockdowns. Het steunpakket moet daarom perspectief bieden tot zeker eind september."

Reddingsboei

Eerdere steunpakketten deden hun werk: de werkloosheid bleef beperkt en veel faillissementen bleven uit. "Te vroege afbouw leidt tot een klap voor de economie. Wie nu zijn baan verliest, loopt het risico op langdurige werkloosheid. In een zwaar getroffen sector vind je immers niet zomaar iets nieuws. Onder de streep kost dit het kabinet veel meer: uitkeringen, begeleiding naar nieuw werk en extra kosten voor gezondheidszorg. We roepen het kabinet op om tot aan de laatste vaccinatie de reddingsboei naar werkend Nederland uit te gooien."