Cao-onderhandelingen Textielverzorging - 5e ronde update

Wij zijn in onderhandeling met de werkgevers over een nieuwe cao. Op dit moment is er geen cao in de sector. Geen cao betekent ook geen loonsverhogingen. Onze inzet is om zo snel mogelijk afspraken te maken over een tussen–cao (en de oude cao herleven) en tijdens de looptijd bouwen aan een nieuwe cao die past bij de sector en zorgt voor goede arbeidsvoorwaarden die passen in de huidige tijd.

Volgende ronde: 18 maart

CNV wil zo spoedig mogelijk een loonsverhoging en duidelijkheid voor de werknemers in de sector. Helaas heeft de FNV, ondanks diversen pogingen ze binnenboord te houden, besloten te stoppen met onderhandelen.
Op tafel liggen nu een stijging van de lonen, EJU in het uurloon, reiskostenvergoeding, meer zeggenschap OR/PVT over de werktijden en herintreden van AOW-ers, en de looptijd.
Op 18 maart staat de volgende ronde gepland en we hopen dat we  overeenstemming over een tussen-cao met alle partijen kunnen bereiken en dan aan de leden te kunnen voorleggen.

EJU

We krijgen nog wat vragen over EJU, daarom hier wat vragen en antwoorden.

13e maand en eindejaarsuitkering: overeenkomsten en verschillen?
Een 13e maand en een eindejaarsuitkering zijn beiden een extra beloning bovenop je normale salaris. Je bouwt over beide uitkeringen meestal geen vakantiegeld en pensioen op. Het belangrijkste verschil zit in de berekening van de beloningen:

Bij een 13e maand krijg je een extra bruto maandsalaris, vandaar de naam ‘13e maand’.

Een eindejaarsuitkering is vaak een percentage van je bruto-jaarsalaris. Bij de vorige cao is al een gedeelte van EJU bij het loon gedaan en kon de werknemer kiezen, of bij het loon of in december. De meeste werknemers kozen er toen voor om het bij loon te doen.

Werkgevers stellen voor de EJU in het uurloon te doen. Wat is voordeel voor de werknemer?

Het voordeel van EJU in het loon, is dat het uurloon hoger wordt en je dus ook meer vakantiegeld krijgt (0,4%) en ook meetelt bij de toeslagen bij bijvoorbeeld overwerk en extra bijdrage in je pensioenpot.

Cao-pagina

Vragen? Stel ze gerust of stuur een mail naar ondergetekende. Neem ook eens een kijkje op de cao-pagina. Je kunt hier het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraagstellen. Klik HIER om direct naar de cao-pagina te gaan.

Ontvang je deze nieuwsbrief per post, ga dan naar www.cnvvakmensen.nl en ga vervolgens naar het kopje cao en tik in het zoekveld textielverzorging in. Je komt nu op de cao-pagina waar deze nieuwsbrief ook te vinden is.

Maak je collega lid

Voor een goede cao is het van belang dat we draagvlak hebben van de werknemers in deze sector, is je collega al lid? Als jij je collega lid maakt, betaalt de collega € 24,- voor de eerste 6 maanden. Jij ontvangt een cadeaubon van € 20,-.
Ga voor meer informatie naar: www.cnv-ledenwerven.nl of klik HIER

Samen staan we sterk!

Willem Kruithof
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 5160 1998
E: w.kruithof@cnvvakmensen.nl 

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error