Onderhandelingsresultaat bereikt en nu kan er gestemd worden

Zoals aangekondigd, is er een onderhandelingsresultaat bereikt tussen het CNV en werkgevers voor cao Textielverzorging. Onze inzet is steeds geweest een verbetering van het loon en geen verslechteringen voor de werknemers.

Wat zijn de belangrijkste afspraken:

  • Het loon gaat vanaf 1 mei 2024 omhoog met 4%.
  • En op januari 2025 nog eens met 2%.
  • Reiskosten van 15 cent naar 18 cent per kilometer.
  • Eindejaarsuitkering per 1 mei in het uurloon:
    Voortaan wordt de eindejaarsuitkering verrekend met je uurloon. En per maand aan je uitbetaald. Dat levert je over 12 maanden in totaal nog eens 0,4% extra geld op, naast de salarisstijging. Want je uurloon wordt hierdoor iets hoger. En daarom ook je vakantietoeslag. Snel verdiend dus.

Met overwerk en andere toeslagen kan dit volgens werkgevers zelfs oplopen tot 1,4% extra geld. Als de werkgevers de eindejaarsuitkering in één keer uitbetalen, als 13e maand? Dan betekent dat 0,4% tot 1,4% minder geld.

  • Looptijd van 1 mei 2024 - 25 maart 2025
  • De oude cao herleeft (met uitzondering van enkele bijlagen) en dat betekent dat er geen materiële verslechteringen zijn voor de werknemers.
  • Medezeggenschap over de werktijden: OR of PVT kunnen samen met de werkgever afspraken maken over werktijden/rooster, maar kan alleen ingevoerd worden als Raltex (cao-partijen) een positief advies hebben gegeven. De afspraken over de toeslagen bijzondere uren blijven zoals ze zijn.
  • Protocolafspraak om te bouwen aan een cao die past bij de werknemers in de sector en met aandacht voor o.a. werkdruk, moderne arbeidsvoorwaarden, balans werk-privé, duurzame inzetbaarheid, pensioen en vooral de lonen toekomstbestendig te maken, persoonlijke ontwikkeling en gezondheid.

Rekenvoorbeeld

Eerst komt de eindejaarsuitkering (EJU) in het uurloon en dan volgt de loonsverhoging:

Bijvoorbeeld €14 + 5,33% (EJU) = 14,75 +4% =15,34. en op 1 januari  nog 2% = 15,64

(Hierover wordt je vakantiegeld berekend en ook eventuele toeslagen en pensioen.)

In de bijlage vind je de volledige tekst van het onderhandelingsresultaat.

Wij willen graag weer een cao in de sector en een beter inkomen voor de werknemers en bouwen aan nieuwe cao. Leden hebben via de mail een aparte stemlink ontvangen. Ben je geen lid dan kun je op de cao-tijdlijn aangeven wat jij van dit resultaat vindt.

Jullie kunnen stemmen tot 12 april 12.00 uur.

Als leden instemmen met het akkoord, dan kan de eerste loonsverhoging in de salarisbetaling van mei verwerkt zijn.

Willem Kruithof
Bestuurder cao Textielverzorging

Bijlagen