Voortgang cao en SP Solidus Solutions Board

De eerste gesprekken met je werkgever zijn geweest over het sociaal plan en over de cao voor Solidus Solutions Board. Graag informeer ik je over de voortgang.

Sociaal Plan

Allereerst de beste wensen voor 2024. We zullen dit nodig hebben. Op 3 en 4 januari hebben we overleg gehad met de directie over de sluiting van Hoogkerk, de reorganisatie van de staf en over de cao.  Albert Kuiper heeft mij dit overleg waargenomen. We hebben vastgesteld dat er ondanks een groot verschil in standpunten er toch een (smalle) basis is om verder te praten. Op 19 januari en 24 januari zijn de volgende overleggen gepland.
De directie geeft aan dat de massiefkarton al jaren in een krimpende markt zit en ze hierdoor dus moeten ingrijpen. Echter hoe ze er weer naar een gezond bedrijf komen zeggen ze niet?

Voorbeeld 
De ploegen bij BNS worden weer (tijdelijk) teruggebracht naar de situatie (+ 17 mensen) dat beide lijnen gelijktijdig kunnen draaien. Dit is eerst tijdelijk (max 18 maanden) omdat de directie blijkbaar twijfelt of ze de plant dan wel rendabel kunnen laten draaien. Wij weten dat wanneer je slechts 1 lijn per keer gebruikt de plant omwille van lay-out en energiekosten niet uit kan. Dus wanneer je de tijdelijke situatie weer terugdraait weet je dat BNS een probleem heeft.
De directie wil voor 17 fte het sociaalplan laten gelden. Wij willen het sociaalplan voor 24 maanden. En zo hebben we nog wel meer redenen om het sociaalplan langer te laten lopen. Hoeveel investering is nodig om energiezuiniger en met neutrale uitstoot te draaien? Naast alle investeringen die sowieso al nodig zijn.  Oftewel hoe onzeker is de toekomst van Solidus Solutions. Deze maand zal Basis en Beleid de toekomstmogelijkheden (inclusief noodzaak sluiting Hoogkerk) onafhankelijk onderzoeken en hierover rapporteren. Dit rapport willen we bij de onderhandelingen betrekken.

Sluiting Hoogkerk en gevolgen

Wij vinden als bonden dat de sluiting van Hoogkerk zonder gedwongen ontslagen kan plaatsvinden. Voorwaarde is een aantrekkelijke plaatsmakersregeling en een transitieperiode van een paar maanden waarbij de herplaatsing wordt uitgevoerd. Er is tijd nodig om bijvoorbeeld medewerkers die plaats willen maken goed voor te lichten en ook ruimte te bieden om hier een goede afweging in te maken. Er moet gekeken worden of je ook driehoeks-ruilen kan doen. (driehoeks-ruilen is; een medewerker maakt plaats, een collega die hem kan vervangen schuift door en de vacature wordt ingevuld door iemand die boventallig is). Het gaat over mensen dus moet dit zorgvuldig worden gedaan en kost dus tijd.

De directie stelt zich op het standpunt dat ze voor de sluiting van Hoogkerk snel willen afronden en dus geen (extra) tijd willen bieden om gedwongen ontslagen te voorkomen. Daarbij willen ze dat als er een vacature is die past de boventallige werknemer geen recht meer heeft op het sociaalplan. Dus hiermee afdwingen om naar de andere locatie te gaan.

Afgesproken is dat de commissie van Bonden/OR en HR weer bijeenkomt om de effecten van een eventuele verruiming van de plaatsmakersregeling te bekijken. Voor 80% kan het zonder verruiming van de plaatsmakersregeling worden opgelost zonder gedwongen ontslag en als de wil er is met verruiming van de plaatsmakersregeling het voor de laatste 20% ook lukken.  De komende anderhalf week gaat deze commissie dit bekijken.

Cao-overleg op 19 en 24 januari

Over de voortgang van de cao zijn we nog niet tevreden. Het bod van de directie is weliswaar verbeterd maar nog steeds veel te laag. Men biedt nu 4,5% voor een cao van 9 maanden.
In de bijlage lees de verschillen. Op 19 en 24 januari praten we verder. Dan heeft de commissie naar de plaatsmakersmogelijkheden kunnen kijken en heeft naar verwachting Basis en beleid hun eerste bevindingen klaar.

Volg ons op de cao-pagina

Op de cao-pagina kun je het hele traject op de voet volgen en ook actief meepraten. En je kun reageren op nieuwsbrieven of op anderen en je vraag stellen. Ga dus naar de cao-pagina: https://www.cnvvakmensen.nl/industrie/papier-en-karton/cao-solidus-solutions-board/

Het laatste nieuws over de onderhandelingen ontvang jij natuurlijk ook via e-mail van ons, maar op genoemde cao-pagina kun je deze ook altijd terugvinden. De komende tijd zal ik je vaker bijpraten over de cao en over de voortgang. Als je nu al vragen of opmerkingen hebt, neem dan gerust contact met mij op. Ik kom graag in contact met je.

Niels Rook, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 8141 9161 / n.rook@cnvvakmensen.nl

 

 

Downloads

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error