laat je stem horen over het onderhandelingsresultaat bij Solidus Solutions

Het heeft even geduurd maar na een aantal rondes hebben we een onderhandelingsresultaat bereikt met jullie werkgever voor een nieuwe cao. Hieronder lees je de gemaakte afspraken en hoe je kunt stemmen.

Wat hebben we afgesproken:

Looptijd
De looptijd van de cao is 22 maanden, van 1 maart 2022 tot en met 31 december 2023.

Salaris
De cao schalen worden met ingang van 1 maart 2022 aangepast met 3,0% en op 1 januari 2023 met 3,25%. De minimumvakantie-uitkering wordt met de afgesproken salarisverhogingen op genoemde data aangepast.

Uitzendkrachten
Solidus continueert het beleid om vacatures zo veel mogelijk in te vullen op basis van een contract bij Solidus. De inspanningen van Solidus worden herkend. Tijdens het periodiek overleg zullen partijen over de ontwikkelingen worden geïnformeerd en wordt de stand van zaken besproken, met name van langdurige uitzendsituaties.

Werkgelegenheid
Solidus zegt toe om gedurende de looptijd van de cao niet over te gaan tot een bedrijfssluiting (anders gezegd geen sluiting van een productielijn op een locatie) of een sluiting van de BM 2 of BM 3 in Nieuweschans wegens bedrijfseconomische redenen.

Leeftijdsschalen vervangen door aanloopschalen
In artikel 2 lid 7 van de cao staat dat werknemers, die bij hun indiensttreding onvoldoende opleiding, ervaring en kennis hebben om hun functie bij indiensttreding zelfstandig te kunnen vervullen worden aangenomen met een opleidingsplan. Gedurende de opleidingsfase, die tot doel heeft om de werknemer op te leiden om zelfstandig de functie te kunnen uitvoeren, wordt tijdelijk een korting toegepast op het basissalaris van 6, 4 en 2% van functiejaar 0. De lengte van de opleidingsfase kan per functie verschillen. Aan de hand van de functie-eisen van de functie zal periodiek getoetst worden of de werknemer een volgende stap kan maken. Over de lengte van de opleidingsfase en over de overige voorwaarden moet nader overleg plaatsvinden en overeenstemming worden bereikt in een commissie met vakorganisaties, ondernemingsraad en werkgever. Deze afspraak uit het principeakkoord van 2018 is wel opgenomen in de cao, maar er moet nog nadere invulling aan worden gegeven. Daarmee worden de leeftijdsschalen vervangen door genoemde 3 aanloopschalen.

Verlenging verzekering 3e WW jaar
De noodzakelijke acties zijn inmiddels gepleegd om de verzekering voor het 3e WW jaar via de stichting PAWW te verlengen voor een periode van 5 jaar, deze verlenging zal in gaan op 1 oktober 2022. De te betalen premie wordt dan vanuit de stichting verlaagd van 0,4% naar 0,2%. 

Technische wijziging
In het pensioenartikel in de cao moet in de excedentregeling een aanpassing worden gedaan over gratificatie/13e maand. Na afstemming met de pensioenadviseur van de vakorganisaties wordt dit verwerkt. Inmiddels is de pensioenadviseur die namens de van vakorganisaties betrokken is geweest bij de pensioenafspraken met deze aanpassing akkoord.

Pilot zelfroosteren
Solidus is bereid om te kijken naar de mogelijkheid voor een pilot zelfroosteren. Partijen zullen later, na de structuurwijziging, afstemmen over de voorwaarden waaronder deze pilot kan plaatsvinden.

Werkgeversbijdrageregeling
De werkgeversbijdrageregeling wordt gecontinueerd bij het tot stand komen van de cao.

Vakbondscontributie
De afspraak over verrekening van de vakbondscontributie wordt gecontinueerd.

Al met al is dit resultaat vergelijkbaar met hetgeen er bij Smurfit Kappa en ESKA recent is afgesproken. 

Nu is het aan jullie, stemmen kan tot vrijdag 15 april 12.00 uur!

Je kunt je stem uitbrengen op het behaalde resultaat door een mail te sturen naar h.oomkes@cnvvakmensen.nl en daarin je naam en adres te zetten en of je voor of tegen het behaalde resultaat bent. Mocht je eerst nog een nadere toelichting willen, dat kan. We houden donderdag 14 april om 19.30 uur een online ledenvergadering via teams om een toelichting te geven op de gemaakte afspraken. Je kunt deelnemen aan deze vergadering door op de volgende link te klikken. 

Klik hier om deel te nemen aan de vergadering

Deelnemen kan via je telefoon of computer/laptop, je hoeft hiervoor geen apart programma te installeren.

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van dit bericht neem dan contact met CNV Vakmensen Kaderlid Andre Hielkema of Sander Groenwold of ondergetekende. We staan je graag te woord.

Met vriendelijke groet,

Hank Oomkes
Bestuurder CNV Vakmensen

M: 06-5160 2057
E: h.oomkes@cnvvakmensen.nl