Cao-Papier Restgroep onderhandelingen begonnen

Op donderdag 3 juni zijn de onderhandelingen voor de nieuwe cao voor de Papier Rest groep gestart. De voorstellenbrief is toegelicht en er is gesproken over de situatie bij de vier bedrijven. Op 29 juni wordt er gesproken over de regeling RVU (eerder stoppen met werken).

De eerste bespreking over de nieuwe cao voor de Papier Restgroep is op een constructieve manier verlopen. De voorstellenbrief is toegelicht en we hebben gesproken over de situatie bij de vier bedrijven.

De resultaten bij drie van de vier bedrijven vallen tegen. Door de Corona crisis vallen de verkopen tegen, al is er een voorzichtig herstel. Bij het vierde bedrijf is er na een dip nu ook weer een goed herstel. Alle bedrijven hebben last van hogere grondstof- en energieprijzen. Dit heeft een negatief effect op de resultaten. De verschillen in resultaten geeft een mogelijkheid om voor een aantal onderwerpen voor het bedrijf waar het goed gaat een aparte afspraak te maken, zoals bijvoorbeeld de RVU regeling.

FNV en CNV Vakmensen hebben de voorstellen toegelicht. Deze gaan onder andere over loonsverhoging, verhoging ploegentoeslagen, eerder stoppen met werken, verhoging minimumloon, extra verhoging aan het einde van de salarisschaal, duurzame inzetbaarheid, woon/werk reiskostenvergoeding.

In de sector Papier en Karton wordt nu een sector analyse gemaakt. Deze is nodig om een actieplan in te dienen voor een subsidie in het kader van de Maatregel Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden. (MDIEU) Deze subsidie is bedoeld voor het verder ontwikkelen van duurzame inzetbaarheid. Het gezond en bekwaam maken en houden van de werknemer tijdens zijn/haar werkzame leven. Maar ook voor een subsidie voor werkgevers voor mensen die maximaal 3 jaar eerder kunnen stoppen met werken voor hun AOW-leeftijd. Er blijft nog een flink bedrag over dat de werkgever moet betalen.

In de vragenlijst die we naar jullie toe hebben gestuurd, hebben jullie duidelijk aangegeven dat jullie eerder stoppen met werken belangrijk vinden. Op 29 juni gaan we in gesprek met de werkgevers wat de mogelijkheden zijn.

We zullen jullie op de hoogte houden van de resultaten. Mocht je vragen hebben kan je contact opnemen via j.kraan@cnvvvakmensen.nl of 06-51602048.

Mede namens de onderhandelingsdelegatie:
FNV                                                                                      CNV Vakmensen
Piet Heersema kaderlid Neenah Coldenhove                      Cornelis Brink kaderlid Neenah Coldenhove
Maarten Hoegen kaderlid Papierfabriek Doetinchem         Leo van Montfort kaderlid SK  Roermond
Pier Willems kaderlid SK Roermond
Ton IJsermans en Frank Bosmans kaderleden Wepa
Wilfred Jonkhout bestuurder FNV                                      

Jacqueline Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 5160 2048
E. j.kraan@cnvvvakmensen.nl