Leden Smurfit Kappa Roermond Papier bepalen het vervolg

Bij de vorige stemming hadden we een gelijk aantal voor- en tegenstemmers. Daarvoor was het nodig om een ledenvergadering te houden. Dit is gebeurd op 10 juli 2023.

Op 10 juli 2023 hebben wij een informatiesessie gehouden, het doel van deze bijeenkomst was om te achterhalen wat de redenen waren voor de leden om negatief te stemmen. Zoals op de ledenvergadering aangegeven was de stemming bij FNV met een krappe meerderheid negatief. Bij CNV Vakmensen staakten de stemmen.

We hebben een inventarisatie van de redenen gehouden. Hieronder volgt een opsomming, in willekeurige volgorde:

  1. De loonparagraaf wordt als onvoldoende bestempeld. Hierbij wordt ook verwezen naar het niveau van beloning bij andere Smurfit Kappa-vestigingen;
  2. Dagdienstwerknemers zien een verschil met volcontinue. Ook wordt een opmerking gemaakt over ADV-dagen, 13 in plaats van 11;
  3. De werkgroepenafspraken over generatiepact en werkdruk lijken te vrijblijvend en in tijd weggezet;
  4. Reiskosten, de leden willen dat er niemand op achteruit gaat;
  5. Aanvulling bij Wet aanvullend geboorteverlof voor de partner;
  6. Glijuren, in het onderhandelingsresultaat staat nu het woordje kan, de leden willen dat er staat zal. Omdat er nu in de praktijk wat discussie is met betrekking tot dit punt;
  7. Algemene opmerking over dat de lonen van de TD als te laag worden bestempeld.

Wij hebben de werkgever hiervan op de hoogte gesteld en gevraagd om hun voorstel te heroverwegen. Hiervoor zijn we uitgenodigd voor overleg welke op donderdag 13 juli 2023 heeft plaatsgevonden. Smurfit Kappa heeft ons laten weten dat als het gaat om materiële verbetering,  er geen ruimte is aangezien het bod wat er lag boven hun mandaat was. Op de onderdelen zoals glijuren en de onduidelijkheid over de werkgroepen, zijn zij bereid om de tekst aan te scherpen met de reden dat de intentie van die afspraken duidelijker wordt. Voor de volledigheid in de bijlage het onderhandelingsresultaat.

Stemming

Aangezien de tekst (zij het minimaal) gewijzigd is, dienen wij het wederom in stemming te brengen. Zoals op de ledenvergadering aangegeven, zullen wij als de stemming wederom negatief is, de leden uitnodigen voor de zogenoemde ¾-vergadering oftewel actievergadering. Jullie werkgever heeft aangegeven dat er geen ruimte is voor verbetering van het resultaat. Dat betekent bij een afwijzing dat we acties moeten voeren om via drukmiddelen de werkgever te bewegen om met een verbeterd bod te komen, de consequentie van nee zeggen en niets doen is dat er geen cao tot stand komt.

Vanwege de vakantieperiode hebben we als onderhandelingsdelegatie wederom gekozen voor digitaal stemmen. Leden van CNV Vakmensen krijgen separaat de mogelijkheid om hun stem uit te brengen. De periode voor het kunnen uitbrengen van je stem loopt van 20 juli tot en met 8 augustus 2023 tot 12.00 uur.

Indien u vragen heeft, dan kunt u terecht bij de onderhandelingsdelegatieleden Pierre Willems en of Leo van Montfort, ook kunt u bellen en mailen met ondergetekende.

Jacqueline Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-51 60 20 48 
E  j.kraan@cnvvakmensen.nl

Downloads

Wil je reageren of heb je een vraag?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error