Eerste onderhandeling cao Papier Restgroep 2023

Op maandag 24 april hebben wij het 2e gesprek gehad met jullie werkgever over een nieuwe cao. De sfeer was wederom constructief en goed. De inhoud is wat ingewikkelder. Vooral op het loon liggen we nog aardig uit elkaar. In deze nieuwsbrief vertellen je hier meer over. Ook willen wij jullie standpunten peilen.

Tijdens de tweede ronde van de cao onderhandelingen heeft de werkgever een laatste bod gedaan. Deze zag er in grote lijnen als volgt uit:

Loon

  • Op 1 april 2023 € 100 erbij op je basissalaris (en in de schalen). Wat dat in percentage betekent, is afhankelijk van je basissalaris. Gemiddeld zou het neerkomen op 3,5%. Maar reken a.u.b. voor jezelf uit wat het exact betekent;
  • Op 1 april 2023 2,5% loonsverhoging;
    Let op! Bij de werknemers van Neenah Coldenhove gaat deze loonsverhoging in op 1 oktober 2023. Dat is 6 maanden later. Dit heeft te maken met de financiële situatie bij Neenah Coldenhove. Ter compensatie van deze vertraging ontvangen de werknemers van Neenah Coldenhove in januari 2024 een bruto eenmalige uitkering van € 500  (parttime naar rato) MITS de Ebitda van 2023 groter is dan 0. Plat gezegd betekent dit dat deze compensatie wordt uitgekeerd bij winst.
  • Op 1 januari 2024 1% loonsverhoging.

Toeslagen voor onregelmatigheid

  • Ploegentoeslag voor de 5 ploegen gaat in de cao van 27 naar 28%;
  • Ploegentoeslag voor de 3 ploegen gaat in de cao naar 21,1%. (voorheen was er een bandbreedte van 18-21,1%);
  • Ploegentoeslag voor de 2 ploegen gaat in de cao van 10,5 naar 11%;
  • Alle consignatietoeslagen in de cao worden verhoogd met 0,25%. Dat betekent 1 wordt 1,25. 2,5 wordt 2,75 en 3,5 wordt 3,75%.
    Let op! Bij Neenah wordt deze verhoging verrekend met de bonus.

Regeling Vervroegd Uittreden

  • Deze regeling wordt verlengd;
  • En verbeterd. Waar je nu 1 jaar voor AOW gebruik mag maken van deze regeling, mag je nu 2 jaar voor AOW gebruik maken van de regeling mits de bezetting dit toelaat. Werkgever zal laten zien hoe hij zich inzet om de bezettingsproblematiek aan te pakken.

Overig

  • Het aanvullend geboorteverlof wordt door het UWV betaald. Dit is 70% van je loon. De werkgever vult dit aan tot 85%;
  • Je krijgt reiskostenvergoeding bij een extra gang
  • Voor de reiskostenvergoeding wordt de maximaal fiscale ruimte benut;
  • Er start een onderzoek naar parttime werken in de dagdienst en ploegen en het Generatiepact wordt hierbij onderzocht. Externe expertise wordt ingeschakeld.

Reactie vakbonden

De vakbonden hebben gezegd dat een knip in de loonsverhoging niet wenselijk is en dat we hier alleen in mee willen gaan als de loonsverhoging minimaal 10,5% is.

Ook hebben we gezegd dat de compensatie voor de mensen van Neenah Coldenhove onvoorwaardelijk moet zijn. Als je wilt dat de mensen akkoord gaan met een vertraging van 6 maanden moeten ze dit inkomensverlies zonder “mitsen of maren” terug zien op een later moment.

De werkgevers hebben toen aangegeven dat ze een 3e onderhandelingsdag willen plannen en in die tussentijd terug willen naar hun bovenban/aandeelhouders. Wij hebben gezegd dat wij ondertussen zullen peilen hoe onze leden erin staan.

Graag zou ik van jullie antwoord willen weten op de volgende 4 vragen:

  1. Wat vind jij van hetgeen er nu op tafel ligt?
  2. Zou je hiermee akkoord gaan als dit de definitieve afspraken zouden zijn?
  3. Als je niet akkoord zou gaan: wat is er dan nodig om wel akkoord te gaan? Welke afspraken zouden er wat jou betreft gewijzigd / toegevoegd moeten worden? wat is er volgens jou minimaal nodig om een cao akkoord te bereiken?
  4. Wat wil je ons nog mee geven? Wat wil je nog kwijt? Heb je nog informatie / tips die ons kunnen helpen?

De cao online

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen deze “peiling” invullen. Hoe meer reacties, des te sterker we staan. Mail je antwoorden naar onderstaand e-mailadres. Of ga naar de cao-pagina om daar je antwoorden te geven.

Maak je collega lid!

Is je collega nog geen lid van een vakbond, overtuig hem of haar dan van het nut van een lidmaatschap. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar www.cnv-ledenwerven.nl
Bedankt !

Namens de onderhandelingsdelegatie CNV & FNV

Jacqueline Kraan
bestuurder CNV Vakmensen
Telefoon: 06-51602048
E-mail: j.kraan@cnvvakmensen.nl

Stel hier je vraag aan de onderhandelaar

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error