Verplicht dagen opnemen Gamko

Aan het begin van de coronaperiode, al weer enkele maanden geleden, was er bij Gamko veel onduidelijkheid over het verzoek van de directie om 9 (ADV en vakantie)dagen op te nemen in een soort van verplichte bedrijfssluiting.
Op grond van de CAO en de WOR kon dit niet. We hebben dit de directie laten weten, ook aan jullie... Alleen zat iedereen toen al thuis en kon de regeling niet teruggedraaid worden.
Wij hebben toentertijd aan jullie toegezegd hierop terug te komen en te gaan overleggen met de directie, zodra mogelijk.

Welnu, we hebben inmiddels met de directie gesproken op maandag 15 juni samen met de collega’s van het FNV. Allereerst hebben we het proces geëvalueerd en kwamen we tot de conclusie dat het anders en beter had gekund. Vakbonden hebben hierin een rol.

Verder hebben we gesproken over de mogelijkheden van NOW of NOW2, de steunpakketten van de overheid, versus de actuele situatie bij Gamko met de order intake. Het is nog steeds onduidelijk of Gamko in aanmerking komt voor deze steun. Het mag duidelijk zijn, er zijn nog zorgen. Gamko zit zeker nog niet op niveau 2019.

Dat gezegd hebbende realiseren we met elkaar dat we een goede, gedragen en realistische oplossing voor de ingeleverde dagen (die je wel vrij was) moeten vinden. Die hebben we nog niet gevonden. We hebben een aantal mogelijkheden neergelegd, het overleg wordt nog vervolgd.

Gelukkig kunnen we wel concluderen dat de kou uit de lucht is en het overleg constructief was.

Zodra we meer weten, komen we bij jullie terug.

Henk van Beers
bestuurder CNV Vakmensen
h.vanbeers@cnvvakmensen.nl